GE Energy anunta doua proiecte de mare amploare in Romania

octombrie 6, 2008

GE Energy a anuntat astazi doua proiecte de mare amploare in Romania, menite sa accelereze procesul de modernizare a infrastructurii energetice a tarii. In cadrul primului proiect, GE Energy livreaza 139 de turbine eoliene catre dezvoltatorul CEZ Romania pentru proiectul de 347,5 megawati din Fantanele, judetul Tulcea. Proiectul va consta in una dintre cele mai mari ferme eoliene din Europa, reprezentand cea mai mare instalatie de turbine eoliene ale GE Energy in Europa.

In cadrul celui de-al doilea proiect, GE Energy va livra patru dintre cele mai puternice motoare Jenbacher "tip 6" cu gaz ale GE catre producatorul de energie S.C. VEST ENERGO S.A.
VEST-ENERGO va construi o instalatie de cogenerare de 14 MW in Bucuresti, contribuind la modernizarea regiilor de termoficare locale.

"Aceste doua proiecte fac parte din initiativa mai ampla a Romaniei de modernizare a propriei infrastructuri energetice," a declarat Rod Christie, CEO al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI. "Proiectele din Romania evidentiaza o tendinta regionala accentuata in domeniul energetic in tarile din Europa Centrala si de Est. Multe dintre acestea profita de progresele in domeniul tehnologiilor energetice, de liberalizarea sectorului energetic si de accesul la finantare pentru a moderniza infrastructura energetica existenta. Ne face placere sa sprijinim regiunea Europei Centrale si de Est prin livrarea acestor tehnologii energetice si constientizam responsabilitatile pe care ni le asumam, contribuind astfel la indeplinirea obiectivelor energetice ale acestor tari."

CEZ Romania alege tehnologiile GE Energy pentru proiectul din Fantanele
GE va livra turbinele eoliene, modelul 2,5xl, catre dezvoltatorul proiectului CEZ Romania, parte a companiei cehe de utilitati CEZ. Proiectul va fi realizat langa orasul Tulcea, in Dobrogea, unul din locurile cu cel mai mare potential de energie eoliana din Romania. Fantanele va fi un proiect cu o finalizare rapida, turbinele eoliene de la GE urmand sa fie instalate si puse in functiune intre lunile aprilie si decembrie 2009.

Conform Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana, la inceputul anului 2008 Romania avea o capacitate instalata de energie eoliana de opt megawati. Guvernul a stabilit ca obiectiv adaugarea unei capacitati de 200 megawati pana la sfarsitul anului 2010. Proiectul Fantanele va permite depasirea acestui obiectiv la nivel national.

VEST ENERGO alege motoarele Jenbacher cu gaz de la GE Energy pentru imbunatatirea standardelor de eficienta energetica ale Romaniei
In timp ce unitatile de cogenerare Jenbacher de la GE Energy sunt larg raspandite in intreaga Europa, proiectul VEST ENERGO marcheaza una dintre primele instalari comerciale ale noului model de motor J624 GS de la GE Energy, primul motor cu gaz comercial cu 24 de cilindri. Saptamana trecuta, GE Energy a anuntat ca Royal Pride Holland, unul dintre cei mai mari operatori olandezi de sere pentru cultivarea tomatelor, a inaugurat oficial primele doua motoare J624 GS pentru punerea in functiune a instalatiei de cogenerare a serelor.
Proiectul VEST-ENERGO va sustine Planul national de actiune pentru eficienta energetica al Romaniei in vederea unei modernizari agresive a retelelor de termoficare municipale si industriale ale tarii. Anuntul de astazi va reprezenta un impuls pentru planurile Romaniei de modernizare a regiilor de termoficare locale si de imbunatatire a standardelor nationale de eficienta energetica in vederea respectarii liniilor directoare ale UE privind eficienta. In mod evident, cogenerarea este mai eficienta si presupune un consum mai redus de combustibil fosil decat echipamentele care genereaza separat energie termica si electrica. UE a indemnat statele membre sa extinda utilizarea cogenerarii pentru a putea indeplini obiectivele in domeniul eficientei.
Cu un amplu portofoliu de solutii de secol XXI care cuprinde tehnologie nucleara, pe baza de biomasa, eoliana, solara, precum si tehnologie mai curata pe baza de carbune, GE Energy a sprijinit tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) in indeplinirea obiectivelor lor energetice comune. In 2007, GE si sase Camere de Comert Americane au lansat Forumurile Regionale ale Energiei in vederea promovarii cooperarii dintre tarile ECE in domeniul energiei.

Cel de-al Doilea Forum Regional al Energiei (www.energycee.org) va fi organizat la Budapesta, in perioada 7-8 octombrie 2008. Forumul reprezinta un instrument inovator de implicare a reprezentantilor din sectorul de afaceri, al autoritatilor publice si al comunitatii ONG-urilor, precum si din mass-media pentru a identifica oportunitatile de proiecte si a indemna la actiune privind aspectele legate de energie din regiune. Unul dintre subiectele cheie in cadrul Forumului din acest an este finantarea, astfel tarile care coopereaza pot discuta despre modul in care pot valorifica cel mai bine fondurile locale si europene, atragand totodata si investitori straini in regiune.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro