Garda Nationala de Mediu face controale in Baia Mare

Garda Nationala de Mediu a efectuat un control la doi importanti agenti economici care, prin activitatea pe care o desfasoara, au aport ridicat de imisii si emisii de plumb in atmosfera municipiului Baia Mare, constatand o serie de deficiente.
In cazul S.C “CIPROM” S.A, care desfasoara activitati de producere a cuprului, a plumbului si a aliajelor de aur si argint au fost identificate trasee ale gazelor tehnologice cu neetanseitati, emisii de gaze fugitive, nefunctionarea la parametrii a instalatiei de spalare a gazelor, precum si randamente scazute la hotele de aspiratie a gazelor de sarjare.

Agentul economic a fost sanctionat contraventional cu 3500 lei RON si se va solicita Agentiei pentru Protectia Mediului initierea procedurii de suspendare a autorizatiei integrate de mediu.

In cazul celuilalt agent economic inspectat de Garda Nationala de Mediu, respectiv S.C. “ROMPLUMB” S.A, institutie care desfasoara activitate de producere a plumbului, au fost identificate neetanseitati pe traseele vehiculare a gazelor tehnologice si nefunctionarea sau functionarea defectuoasa a filtrelor. Agentul economic, care are o perioada de tranzitie aprobata pana in 31.12.2010, a solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului autorizatie integrata de mediu, iar prin Hotararea Guvernului nr. 49/2006 i se acorda subventii pentru actiuni de ecologizare.

Pentru deficientele constatate, reprezentantii Garzii de Mediu au aplicat doua sanctiuni contraventionale insumand 82 500 lei RON si s-a solicitat remedierea aspectelor semnalate, astfel incat valorile la indicatorul plumb si cadmiu in atmosfera sa nu se mai inregistreze depasiri semnificative.