Garantarea viitorului energetic: Comisia prezinta propuneri in domeniul securitatii, solidaritatii si eficientei energetice

noiembrie 14, 2008

Comisia Europeana a propus un pachet amplu de masuri in domeniul energetic care da un nou elan securitatii energetice in Europa sprijinind propunerile 20-20-20 privind schimbarile climatice care trebuie aprobate pana in decembrie. Comisia prezinta o noua strategie pentru punerea bazelor unei solidaritati in domeniul energetic intre statele membre si o noua politica in domeniul retelelor energetice care sa stimuleze investitiile in retele energetice mai eficiente, cu emisii scazute de carbon. Comisia propune un nou plan de actiune al UE pentru securitate si solidaritate in domeniul energiei care stabileste cinci domenii in care sunt necesare mai multe masuri pentru a garanta aprovizionarea sustenabila cu energie. Comisia este preocupata si de provocarile carora Europa va trebui sa le faca fata intre anii 2020 si 2050. In plus, un pachet de propuneri privind eficienta energetica vizeaza realizarea de economii de energie in domenii-cheie, cum ar fi consolidarea legislatiei referitoare la eficienta energetica a cladirilor si a produselor consumatoare de energie si cresterea rolului certificatelor de performanta energetica, precum si al rapoartelor de inspectie pentru sistemele de incalzire si de aer conditionat.

La prezentarea pachetului de masuri din cadrul celei de-a doua revizuiri strategice a politicii energetice presedintele Jose Manuel Barroso a declarat: "Pretul energiei a crescut in Uniunea Europeana in medie cu 15% in ultimul an. 54% din energia Europei este importata la un cost de 700 € pentru fiecare cetatean european. Trebuie sa remediem urgent aceasta problema luand masuri de crestere a eficientei energetice si reducere a dependentei de importuri. Trebuie sa investim si sa diversificam. Propunerile adoptate azi atesta fara echivoc dorinta Comisiei de a garanta o aprovizionare cu energie sigura si sustenabila si ar trebui sa ne ajute in atingerea obiectivelor cruciale 20-20-20 privind schimbarile climatice."

Andris Piebalgs, Comisarul pentru energie, a subliniat oportunitatile de a realiza noi investitii, a face economii si a crea noi locuri de munca: "Uniunea Europeana s-a unit ca niciodata pana acum pentru a infrunta problemele legate de schimbarile climatice, preturile mari la energie si securitatea energetica. Dar trebuie sa facem mai mult, sa fim mai ambitiosi si sa fim si mai indrazneti pentru a evita riscul unei intreruperi a furnizarii de energie in viitor. Acest lucru se traduce prin investitii. A investi in energie, inclusiv in eficienta energetica, inseamna a da economiei noastre impulsul de care are nevoie in aceste vremuri nesigure."

Benita Ferrero-Waldner, Comisarul european pentru relatii externe si politica europeana de vecinatate, a declarat: "Acordarea unei atentii mai mari energiei in relatiile internationale este cruciala pentru securitatea energetica a UE. Stabilirea, in domeniul energetic, de parteneriate puternice si de incredere cu tarile furnizoare si de tranzit, precum si cu alti mari consumatori de energie este esentiala si, prin urmare, noua generatie de dispozitii privind interdependenta energetica propuse astazi reprezinta un progres important. Revizuirea de azi propune, de asemenea, masuri pentru intarirea capacitatii UE de a se mobiliza pentru a sustine infrastructurile indispensabile pentru aprovizionarea cu energie din tari terte."

Prima prioritate identificata in cea de-a doua revizuire strategica este adoptarea si implementarea rapida a masurilor pentru atingerea obiectivelor de politica energetica pentru Europa ale Consiliului European, care vizeaza o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o pondere de 20% a surselor regenerabile in consumul final de energie si o reducere cu 20% a cererii de energie, pana in 2020. Acest pachet de masuri privind schimbarile climatice, propus de Comisie in ianuarie 2008, trebuie sa primeasca acordul Consiliului si al Parlamentului in saptamanile urmatoare. O energie mai curata, mai diversificata si mai eficienta va fi un avantaj pentru aprovizionarea cu energie si economia europeana. Noile norme vor crea, de asemenea, un mediu mai stabil, mai coerent si mai transparent pentru realizarea de noile investitii in domeniul energiei.

A doua prioritate este rezolvarea problemei precaritatii in crestere a securitatii aprovizionarii cu energie a Europei. Chiar daca obiectivele de energie regenerabila vor fi atinse, este probabil ca Europa sa fie dependenta si mai mult de importuri decat in ziua de azi. UE trebuie sa isi imbunatateasca politicile actuale pentru a-si atinge obiectivul de eficienta energetica. Mai mult, trebuie intarita capacitatea UE de a raspunde la unison in caz de criza.

In noul plan de actiune al UE pentru securitate si solidaritate in domeniul energiei, Comisia identifica cinci domenii in care este necesara intensificarea eforturilor pentru a ajuta Uniunea Europeana sa beneficieze in viitor de o aprovizionare cu energie mai sigura si mai sustenabila si a preveni riscul unei crize la nivelul UE. Proiectele de construire a infrastructurii necesare au nevoie de mai mult sprijin efectiv.UE trebuie sa utilizeze mai bine resursele interne de energie, indiferent daca este vorba despre resursele regenerabil sau cele fosile.Trebuie acordata mai multa atentie solidaritatii, inclusiv mecanismelor UE in caz de criza, stocurilor de petrol si diferitelor mecanisme de raspuns la posibile intreruperi ale aprovizionarii cu gaz.Trebuie depuse urgent eforturi suplimentare pentru imbunatatirea eficientei energetice.

Acordarea unei atentii mai mari energiei in relatiile internationale ale UE, inclusiv prin stabilirea de relatii, bazate pe interdependenta, cu tarile furnizoare, de tranzit si consumatoare va contribui la realizarea obiectivelor energetice ale UE si, de asemenea, va spori influenta UE asupra evolutiilor internationale din domeniul energetic.In acest scop, o coordonare mai stransa intre statele membre si cu Comisia in relatiile energetice externe va fi deosebit de importanta.

Comisia prezinta, in acelasi timp, o serie de documente justificative care explica aceste linii de actiune.In prim plan se afla eficienta energetica.Un pachet de propuneri privind eficienta energetica vizeaza realizarea de economii de energie in diverse domenii, cum ar fi consolidarea legislatiei de baza referitoare la eficienta energetica a cladirilor si a produselor consumatoare de energie si cresterea rolului certificatelor de performanta energetica, precum si al rapoartelor de inspectie pentru sistemele de incalzire si de aer conditionat.Pentru imbunatatirea eficientei aprovizionarii cu energie Comisia a adoptat linii directoare care permit utilizarea energiei produse de instalatiile de cogenerare cu mare randament energetic.In 2009 Comisia prevede efectuarea unei evaluari amanuntite a Planului de actiune european din 2006 privind eficienta energetica.

Problema investitiilor ocupa, de asemenea, in cadrul pachetului de masuri.Retelele europene au nevoie de investitii de miliarde de euro pentru inlocuirea infrastructurii invechite si pentru a se adapta la energiile cu emisii scazute de carbon si energiile regenerabile.Sase initiative strategice au fost repertoriate drept esentiale pentru securitatea energetica a UE intr-o carte verde referitoare la retelele energetice:un plan de interconectare in regiunea Marii Baltice, cu inel energetic mediteranean, interconectari de electricitate si gaze pe directia nord-sud cu Europa centrala si de sud-est, o retea electrica in largul Marii Nordului, un coridor sudic pentru gazele naturale si aprovizionari eficace cu gaz natural lichefiat (GNL) pentru Europa.

Context

Prima revizuire strategica a condus la acordul Consiliului European, din martie 2007, privind obiectivele de politica energetica pentru Europa.De atunci Comisia a propus o serie de masuri pentru realizarea acestor obiective, inclusiv un pachet de propuneri pentru a deschide si mai mult piata energetica, care urmeaza sa fie adoptat in curand, un plan strategic privind tehnologiile energetice pentru promovarea tehnologiilor energetice curate, noi masuri pentru imbunatatirea consumului de energie al bunurilor de consum si propuneri de noi obiective obligatorii privind energia regenerabila si emisiile de gaze cu efect de sera.

Consiliul European din martie 2007 a invitat Comisia sa prezinte o actualizare a revizuirii strategice a politicii energetice la inceputul anului 2009. Propunerile adoptate azi raspund acestei cereri.

Revizuirea strategica a politicii energetice si documentele insotitoare sunt disponibile pesite-ul web Europa. http://ec.europa.eu/energy/strategies/2008/2008_11_ser2_en.htm

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro