Gabriela Szabo si Federatia Romana de Atletism lanseaza programul de selectie Acasa, pe podium

Gabriela Szabo si Federatia Romana de Atletism au lansat proiectul de selectie pentru atletism a copiilor din centrele de plasament - "Acasa, pe podium". Lansarea s-a realizat prin intermediul unei conferinte de presa, urmata chiar de prima etapa a selectiei, la care au participat 75 de copii din judetele Dolj, Arges si Olt.

Proiectul se adreseaza copiilor cu varste intre 10 si 14 ani, din centrele de plasament sau aflati in cadrul programelor de protectie si asistenta sociala. Cei 75 de copii cuprinsi in prima etapa au trecut prin probele de alergare sprint 50 de metri, alergare 600 si 800 de metri, lungime fara elan si aruncarea mingii de oina. Trei copii au fost selectati ca avand aptitudini pentru atletism si fiecare a primit cate o bursa de un an, in valoare de 1.200 de euro. Copiii sunt evaluati la fiecare 3 luni, pentru a se vedea evolutia lor. Alti 4 copii au primit premii sub forma unei tabere de aventura si toti copiii au obtinut, la final, diplome si rucsaci cu premii. Dupa selectie, ei au putut sa se joace si sa viziteze Muzeul Taranului.

Proiectul "Acasa, pe podium" raspunde nevoii de a forma o noua generatie de atleti de performanta. Pe masura ce populatia practica sport din ce in ce mai rar si numarul de sportivi legitimati in cluburi a scazut. Agentia Nationala pentru Sport (ANS) declara, in 1998, 225.000 de sportivi legitimati. Anul trecut, cifra scazuse cu 17%.

O alta statistica ingrijoratoare este cea a numarului de copii inscrisi in cluburi sportive. Daca in tarile nordice (Suedia, Finlanda, Norvegia) proportia copiilor de 10 -13 ani ce practica sport in mod organizat, in cluburi, este intre 50% si 80%, in Romania, numarul este infim, de aproximativ 2%.

In aceste conditii, si atletismul are de suferit. Federatia Romana de Atletism (FRA) este una dintre cele mai medaliate federatii romanesti, dar in acest moment are numai 3.000 de sportivi legitimati, ceea ce inseamna o diminuare cu 50% fata de acum 15 ani, conform statisticilor FRA. Mai mult, dintr-o generatie de juniori, se formeaza un lot olimpic de intre 10 si 30 de atleti, dintre care aproximativ 3 devin campioni olimpici.

Eurobarometrele europene indica faptul ca 53% dintre adulti nu practica sport deloc (media europeana). In Romania, procentul creste la 58% ("Studiul obiceiuri bune, obiceiuri rele", realizat de Ipsos Interactive Research in 2007). De asemenea, aproximativ 70% din populatia Romaniei se confrunta cu probleme legate de greutatea corporala. In acest context, diminuarea bazei de selectie pentru sportul de performanta este un fenomen real si ingrijorator.

Proiectul "Acasa, pe podium" vine sa completeze campania sociala "Sport pentru Viata", al carui obiectiv principal este acela de a promova miscarea sportiva. "Acasa, pe podium" include atat componenta sportiva, cat si pe cea sociala, intrucat selectiile se adreseaza numai copiilor defavorizati, considerand ca, pentru ei, sportul de performanta poate reprezenta o sansa in viata.

"Acasa, pe podium" face parte din campania "Sport pentru Viata", initiata de Gabriela Szabo in 2006. Anul acesta, campania a mai inclus si concursul de arte plastice, cu tema "Sportivul Preferat", caravana de promovare a sportului in scoli "Sportur" si "Arenele de Joaca".

Campania "Sport pentru Viata" este organizata de agentia de event management Pastel Age si are ca sponsor principal compania Distrigaz Sud SA - Grup Gaz de France. Alaturi de aceasta, sustin campania si Hochland, Carpatina, Herlitz, Fulga, Actavis Romania, Zepter, Adventure Camps, Henkel si Boom Boom Land. Partenerii media ai editiei din acest an sunt: Itsy Bitsy, Ioana Copiilor, dar si 9AM, Sapte Seri, Sport Magazin Kicker, Garbo, copilul.ro, Kidz, Kudika, Compact, clopotel.ro, Internetcorp, Les Nouvelles Esthetique, Sport Magazin, Utile Copii, TV Copii, Lumea Copiilor. Campania este realizata cu sprijinul Primariei Sectorului 1 a Municipiului Bucuresti.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro