Gabriela Scutea anunță că va verifica soluția de clasare pe dosarul 10 august

iulie 15, 2020

Procurorul general Gabriela Scutea a anunțat, miercuri, că „va cântări în cadrul controlului ierarhic" ordonanța de clasare dată de procurorii DIICOT în dosarul privind violențele de la protestul din Piața Victoriei din 10 august.

„Înțeleg emoția publică suscitată de acest dosar. Procurorii au obligația să administreze probele imparțial și complet. Toate actele din dosar vor fi cântărită în cadrul controlului ierarhic”, a spus Scutea.

Ea a mai arătat că ancheta „stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzațiilor și sesizării formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetățenilor care au participat la protest".

Toate acuzațiile aduse șefilor din jandarmeria de la momentul protestului și unui secretar de stat din MAI implicat în coordonarea intervenției au fost clasate în urma deciziei DIICOT.

Cei patru erau anchetați pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

„Acest dosar, cunoscut cu denumirea de ”10 august”, în continuare, se derulează pentru stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzațiilor și a sesizărilor formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetățenilor care au participat la protest.

În anul 2018, reprezentanții jandarmeriei au sesizat DIICOT referitor la acțiunea protestatarilor, sesizarea fiind susceptibil de încadrare ca acțiuni împotriva ordinii constituționale (...).

Această încadrare atrage competența exclusivă a DIICOT, iar cercetarea faptelor, împreună cu cele de abuz în serviciu, respectiv de purtare abuzivă, comise de personalul MAI, inclusiv cu funcție de conducere, a fost o opțiune a procurorilor militarei, care au dispus declinarea către DIICOT, iar DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor la un loc. (...)

În acest context procedural, adoptarea soluției, inclusiv pentru infracțiuni de abuz în serviciu sau purtare abuzivă era posibilă și legală. Am reținut că ordonanța emisă structurează două planuri: acela al unui subiect pasiv colectiv, care a fost reprezentat de mulțimea protestatarilor, privită ca întreg, și un plan al subiecților individuali, în special persoane care au fost agresate după ora 23.00, în momentul în care a fost dispersată mulțimea de oameni din Piața Victoriei.

Această ordonanță a DIICOT are 235 de pagini. Din parcurgerea ei sumară, rezultă că procurorii au examinat intervenția în forță în anumite zone din piață, au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manifestanților și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei în contextul misiunii de ordine publică din Piața Victoriei, ca elemente contextuale, și nu elemente de abuz în serviciu.

Analiza faptelor, efectuată în ordonanță, are deschisă procedura contestării pe cale ierarhică, are deschis accesul la studiul dosarului de către persoanele interesate și posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi, care pot să determine redeschiderea cercetărilor", a precizat Gabriela Scutea.

Procurorii au clasat miercuri dosarul privind o presupusă tentativă de lovitură de stat (acuzația venită dinspre PSD), dar și clasarea dosarului legat de comportamentul șefilor Jandarmeriei în timpul protestului, când zeci de participanți au fost bătuți. Astfel, au scăpat de anchetă Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Dan Mihai Chirică.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro