Scammer-ii vand produse software gratuite pentru un abonament de 3 ani
Expertii laboratorelor G Data Security avertizeaza cu privire la o vasta campanie de abonamente capcana, care sunt desemnate sa ii lase pe utilizatorii naivi fara banii lor. Escrocheria consta in a oferi software antivirus Microsoft gratuit pentru descarcare de pe website-ul www.security-essentials.info. Acesta este bazat pe formatul Microsoft Corporate si la prima vedere este dificil de identificat faptul ca este contrafacut. Daca un utilizator este pacalit de camuflaj si de inregistrare, atunci a cazut in capcana si a semnat pentru un abonament de 3 ani la un pret de 35,94 euro. G Data sfatuieste victimele capcanelor de abonament sa nu efectueze plati, iar daca totusi cartile de credit au fost folosite cu succes, sa le blocheze imediat pentru a preveni alte abuzuri.
"Daca sunt ceruti bani pentru programe software gratuite, atunci ar trebui sa intrati in alerta. Acest caz confirma o regula de aur: "In orice situatie, descarcati software direct de pe pagina de start a furnizorului sau de pe portalurile de incredere din revistele PC," sfatuieste Ralf Benzmuller, managerul Laboratoarelor G Data Security.
Scam-ul intermediarilor
Pagina de start a distribuitorului de software auto-declarat, ofera, pe langa MSE, alte produse software cunoscute, gratuit. Pe site, la intrebari frecvente (FAQ), este dat o explicatie utilizatorului asupra provenientei costurilor pentru software-ul, in fapt, gratuit. Costurile sunt bazate pe disponibilitatea software-ului si serviciului pentru clienti "de douazeci si patru de ore" prevazut pe durata abonamentului. Totusi, este greu de crezut ca toti vizitatorii website-ului sa citeasc aceste FAQ.
Daca dati click pe "Download now", utilizatorul este transferat pe FreeDownloadZone.com, unde sunt cerute datele personale si ale cartilor de credit. Odata ce informatiile sunt introduse, utilizatorul a cazut in capcana si este obligat contractual sa plateasca 19,50 euro pentru un abonament de un an sau chiar 35,94 euro pentru un abonament de 3 ani. Si alte costuri sunt de asemenea posibile deoarece pagina contine si instructiuni cu caractere mici cu costuri suplimentare, care au fost deja selectate automat cu semnul bifat pentru confirmare. Asadar, 35,94 euro devin repede 81,58 euro daca aceste casute sunt trecute cu vederea.
Capcanele de abonament pe internet nu sunt un fenomen nou, totusi, atacul actual este foarte viclean datorita autenticitatii adreselor de Internet care opereaza. Utilizatorii care nu pot face diferenta pot sa se afle in dificultate.
Aceasta adresa de Internet nu este singura care se foloseste de acest scam. Inselaciuni similare sunt folosite pentru a plasa alte produse freeware la serviciile escrocilor. Printre acestea se afla Open Office, Firefox, Download de muzic, iTunes, programe de grafica (Gimp, Quicktime), clienti peer-to-peer (LimeWire, eDonkey), torente (BitTorrent), iar acum chiar si programe de protectie mpotriva virusilor, gratuite.
Anonim, dar evident arata interes fata de escroci
Identitatea operatorilor website-urilor ramane secreta. Conditii legale clare nu sunt prezente si interogatoriile WHOIS pentru serviciile participante duc la un serviciu de anonimizare in Olanda si in alte destinatii pana la disparitia oricaror urme. In afara de adresele de internet alese cu istetime, Sfatul din partea escrocilor din josul paginii, demonstreaza o noua calitate a scam-urilor inselatoare :
Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca ei iau bani din buzunarele utilizatorilor de Internet neexperimentati. Aceasta clauza ar trebui sa scape escrocii de orice consecinte legale.
Ce se intampla daca ai cazut in capcana?
In primul rand, trebuie sa va pastrati calmul si sa nu va grabiti sa actionati in vreun fel. Nu trebuie sa platiti banii daca ati devenit victima unei capcane de abonament! De asemenea, nu va ingrijorati de amenintarile de colectare a dobanzilor sau inregistrari in biroul de credit.
"Daca un furnizor face publicitate folosind cuvinte cum ar fi gratuit, niciun cost sau nicio taxa de descarcare, atunci consumatorul ar trebui sa aiba incredere in aceste termene. Preturi ascunse scrise cu caractere mici nu sunt permise, explica Nico Reiner, avocat la Institutul pentru Legea Informaticii la Universitatea Leibniz din Hanovra. Industria se bazeaza pe anxietatea consumatorului. Este foarte important sa va pastrati calmul. Ultima cerinta in cazul unei capcane de abonament, nu este o amenintare serioasa, ci mai degraba un indiciu ca cererile sunt pe cale sa inceteze, explica Reiner.
Contactati furnizorul cartii de credit
Daca ati introdus informatiile cartii de credit pe un site sau pe alte forme similare cu intentii inselatoare, atunci contactati furnizorul cartii dumneavostra de credit cat mai repede cu putinta pentru a bloca contul. Doar actionand asa va puteti proteja impotriva altor abuzuri a cartii dumneavostra de credit si odata cu aceasta a posibilelor daune financiare.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro