Fundația Vodafone dotează cu tehnologie medicală 21 de secții de neonatologie și terapie intensivă neonatală

iulie 25, 2024

În 2023, Fundația Vodafone a început dotarea cu aparatură medicală de specialitate a patru secții de neonatologie și terapie intensivă neonatală de nivel I și II și conectarea la rețeaua națională de telemedicină a altor 17 secții de nivel III din întreaga țară prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”. Investiția în această a doua etapă a programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți” care se va încheia la finalul lunii martie 2024 se ridică la 450.000 de euro. Proiectele sunt implementate în parteneriat cu Asociația Cristi Vasiliu (ACV România), Asociația Dincolo de Azi, Fundația Comunitară Cluj și Fundația Comunitară Banatul Montan.

 

Secțiile de neonatologie de nivel I din spitalele din Câmpulung, Luduș și Moldova Nouă și secția de terapie intensivă de nivel II din Cluj vor primi, până la finalul lunii martie 2024, 60 de echipamente printre care injectomate, blendere de oxigen, aparate de gaze sanguine, biochimie, monitoare pentru funcții vitale, stații centrale de monitorizare, hote pentru flux laminar, dar și fotolii de alăptare și mobilier medical. Aproximativ 4.000 de bebeluși, dintre care peste 10% născuți cu probleme medicale în aceste secții, vor beneficia de condiții mai bune de internare, diagnostic și tratament.

 

În secțiile și compartimentele de neonatologie de nivel I și II din țară contextul medical este adesea complicat. Lipsesc echipamentele și aparatura modernă, ne confruntăm cu lipsa unei educații medicale în rândul pacienților, un statut economic scăzut, sarcini neurmărite și un procent îngrijorător de mame minore. Există situații în care maternitățile de nivel I și II trebuie să acorde asistență medicală mamelor și nou-născuților cu probleme complexe de sănătate. Pentru stabilizarea pacienților până la un posibil transfer este esențială dotarea acestor unități medicale cu aparatură specifică de diagnosticare și tratament. Doar astfel se pot asigura condiții decente de tratament și cele mai bune șanse la viață pentru nou-născuți, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone.

 

Cele 17 secții incluse în rețeaua de telemedicină în această etapă a programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți” se află în spitale cheie din București (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului cu Maternitatea Polizu și secția de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galați (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timișoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” prin secția de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”).

 

Cu ajutorul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte unități sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite securizat date medicale, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic între viață și moarte.

 

Până la demararea programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți” în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș) dotate tot prin programe ale Fundației Vodafone. Prin adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții.

 

„Fondul Viață pentru Nou-Născuți” este un program al Fundației Vodafone destinat renovării, modernizării și dotării cu echipamente medicale a compartimentelor și secțiilor de neonatologie din spitalele publice din întreaga țară. Pentru suplimentarea bugetului existent și extinderea programului în cât mai multe unități medicale, Fundația Vodafone continuă campania de strângere de fonduri adresându-se în acest demers atât publicului larg cât și companiilor. Modalitățile prin care se pot face donații pentru program sunt următoarele:

 

Pentru persoane fizice:

    • 2 euro, prin SMS cu mesajul „RITM” la 8845.
    • Orice sumă pe site-ul Fundației Vodafone accesând acest link.
    • Prin direcționarea a 3,5% din impozitul pe venitul anual, completând acest formular, până la data de 25 mai 2024.

 

Pentru persoane juridice:

  • Prin redirecționarea impozitului pe profit pentru companii, respectiv a impozitului pe venit pentru microîntreprinderi, completând acest formular.
  • Prin sponsorizare directă în condițiile reducerii impozitului pe profit de plată cu suma aferentă sponsorizării oferite, cu condiția respectării următoarelor limite (minimul dintre): 20% din impozitul pe profit datorat; 0,75% din cifra de afaceri.

 

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și poate avea consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate.


Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro