Functionarii publici vor beneficia de trei majorari salariale pe parcursul anului 2007

Funcţionarii publici vor beneficia de trei majorări salariale pe parcursul anului 2007: o creştere cu 5% începând cu luna ianuarie, o creştere cu 2% din luna aprilie şi 11% din luna octombrie, potrivit Ordonanţei privind creşterile salariale pe care le vor primi funcţionarii publici în 2007, a anunţat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu, la finalul şedinţei Executivului.

La nivelul anului 2007, majorarea de care vor beneficia aceste categorii de personal va fi de 18,88%, a precizat Oana Marinescu. Vor beneficia de aceste majorări aproximativ 108.000 persoane.

Actul normativ reglementează şi drepturile salariale de care beneficiază funcţionarii publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare. Prevederile Ordonanţei se aplică şi personalului vamal care are calitatea de funcţionar public.

Ordonanţa stabileşte şi că avansarea în treapta de salarizare imediat superioară se va face prin transformarea posturilor ocupate de cei care îndeplinesc condiţii necesare, după aprobarea bugetului, la propunerea şefului compartimentului în care lucrează funcţionarul public.

“Până acum, promovarea se putea face doar dacă exista un loc vacant. Potrivit noilor prevederi, promovarea se va putea face prin transformarea posturilor”, a declarat Oana Marinescu.

Condiţiile pentru avansare sunt vechime minimă de 2 ani şi obţinerea unor performanţe profesionale notate cel puţin cu calificativul “bun” în anul precedent. În mod excepţional, conducătorul instituţiei publice poate reduce la un an vechimea minimă necesară pentru avansare, a spus Purtătorul de Cuvânt al Guvernului.