Parisul și Berlinul propun crearea unui „fond de stimulare” de 500 de miliarde de euro pentru a ajuta regiunile și sectoarele care sunt cel mai afectate de coronavirus. Cuplul franco-german face front comun în fața crizei și dorește să ajungă la o soluție comună pentru o redresare economică coordonată pe întregul continent.
Luni, Emmanuel Macron și Angela Merkel au organizat o conferință de presă comună în care au făcut cunoscută inițiativa franco-germană referitoare la sănătate, redresare economică, tranziție ecologică și digitală și suveranitate industrială. Inițiativa, care este în prezent doar o propunere, va fi prezentată Comisiei Europene, care va trebui să decidă asupra sa.
Le Figaro face bilanțul principalelor coordonate ale acestui plan comun.
Franța și Germania propun să ofere fonduri sectoarelor și regiunilor Uniunii cel mai afectate de criza coronavirusului și de repercusiunile sale, printr-un „fond de stimulare” de 500 de miliarde de euro euro.
Acest fond reprezintă un „efort colosal”, a recunoscut cancelarul german.
Cele „500 de miliarde trebuie să răspundă la criza economică și de sănătate", a declarat ulterior Emmanuel Macron.
Concret, acest „fond multianual 2021-2027” va completa bugetul european”, ideea este ca și Comisia să accepte, spune chiriașul Palatului Elysée.
Banii „nu vor fi rambursați de beneficiari”, ci împărțiți între statele membre, distribuția lor urmând să se calculeze pe baza „ponderii statelor în bugetul comun”.
Cele 500 de miliarde vor fi utilizate pentru alocări bugetare și prin urmare, vor fi finanțate pe baza datoriei comune, spune Macron. Banii ar putea fi folosiți, de exemplu, pentru susținerea turismului în Italia sau în „multe alte sectoare”, Comisia Europeană fiind cea care va trebui să clarifice detaliile.
Dacă ar fi validat de Bruxelles, planul s-ar adăuga celui de 500 de miliarde de euro deja decis de miniștrii finanțelor din zona euro, Europa urmând dă deblocheze, astfel, aproximativ 1000 de miliarde de euro.
„Obiectivul este de a garanta că Europa va ieși printr-o coeziune consolidată și solidaritate din această criză", a comentat Angela Merkel.
Cu toate acestea, președintele francez a recunoscut că este necesar acordul statelor membre pentru a valida atât fondul cât și împărțirea sa.
„Treaba noastră este să continuăm să negociem”, a spus Macron cu privire la faptul că unele state vor sume mult mai mari iar altele sunt cu totul ostile acestui transfer.
„Nu va exista un acord al celor 27 dacă nu va exista un acord franco-german”, spune Macron.
Un alt aspect al planului franco-german este sănătatea.
„Din punct de vedere al sănătății, dorința noastră este să oferim Uniunii Europene forțe concrete”, a spus Emmanuel Macron, care a spus că continentul trebuie să fie mai bine apărat și pregătit împotriva bolilor. Până acum, sănătatea nu era o competență comunitară. O situație care ar putea evolua bine: „Europa sănătății nu a existat niciodată, trebuie să devină prioritatea noastră”, a insistat chiriașul de la Élysée.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro