Franța: Hidroxiclorochina nu mai este autorizată pentru COVID-19

mai 27, 2020

Guvernul francez a revocat miercuri decretul care autoriza spitalele să prescrie controversatul medicament hidroxiclorochină împotriva Covid-19 după ce consiliul pentru sănătate publică a avertizat privind efectele sale, informează France 24.

Decizia vine și la două zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat să suspendă temporar studiile clinice din motive de siguranță.

Revista științifică The Lancet a publicat vineri un studiu despre hidroxiclorochina, care a implicat peste 96.000 de pacienți din 671 de spitale de pe șase continente, care concluzionează că acest tratament ar putea crește riscul de aritmie cardiacă și deces.

Realizat pe aproape 15.000 de pacienți, acest studiu este „primul studiu pe scară largă” care furnizează „dovezi statistice solide” conform cărora clorochina și derivatul acesteia, hidroxiclorochina, „nu-i ajută pe pacienții cu Covid-19”, potrivit Dr. Mandeep Mehra, autorul principal al studiului.

Potrivit unui studiu chinez pe 150 de pacienți spitalizați cu simptome ușoare până la moderate ale unei infecții pulmonare cauzate de noul coronavirus, antimalariul lăudat în special de Donald Trump nu a adus nicio îmbunătățire semnificativă. Cu toate acestea, au fost raportate reacții adverse nedorite pentru unii dintre pacienți.

Luni, specialistul francez în boli infecțioase, Didier Raoult, care a făcut celebru acest medicament, a criticat rezultatele studiului publicat de The Lancet, considerându-l „încurcat” pentru că a fost realizat de „persoane care nu au văzut pacienți”.

„Nimic nu va șterge ceea ce am văzut cu ochii mei”, spune profesorul din Marsilia, care susține, pentru grupul său de 3.600 de pacienți, cei mai mulți fiind tratați cu combinația de hidroxiclorochină și azitromicină (un antibiotic), că a avut „cea mai scăzută mortalitate din lume (…) la 0,5%”.

Un alt mare susținător al acestui medicament este președintele american Donald Trump, care chiar a anunțat în fața presei că ia preventiv medicamentul. 

„Multe lucruri pozitive se întâmplă datorită hidroxiclorochinei și ați fi surprinși să știți câte persoane iau acest tratament, în special cei din prima linie. Foarte mulți îl iau, și eu îl iau”, a dezvăluit Trump în urmă cu o săptămână.

Ce este hidroxiclorcohina

Este produs dintr-un extract de chinină și a fost baza tratamentului anti-malarie, cunoscut de aproape 100 de ani (din 1934). Înainte de pandemie, hidroxiclorochina a dat rezultate bune la pacienții cu boli autoimune (lupus), poliartrită samd. Împotriva Covid-19 este folosit în multe țări din lume, printre ele China, SUA, masiv în Franța, după ce un medic din sudul țării, Didier Raoult l-a aplicat bolnavilor în stare gravă, care s-au însănătoșit.

Problema acestui medicament, care urmează să fie produs și în România, la Antibiotice Iași, este că are efecte secundare care pot fi fatale. Este vorba despre tulburări ale ritmului cardiac (aritmii), ceea ce îl face util doar în măsura în care tratamentul este supravegheat de medici și este însoțit de EKG.

Despre hidroxiclorochină s-a descoperit că luată în fazele ușoare ale bolii, ca și în cele grave, ajută organismul să lupte cu coronavirusul, pe care nu-l distruge, însă întărește imunitatea pacientului.

În Germania a fost aprobată administrarea sa în etapele severe ale Covid 19, cu precizarea că nemții testează efectele acestui medicament în trei spitale. În această țară se renunțase la comercializarea Hidroxiclorochinei de anul trecut, fiind considerată depășită de rezistența pe care o dezvoltaseră agenții patogeni la adresa acestei doctorii centenare.

Citește și:

În absența unui leac împotriva coronavirusului, o listă a celor mai bune tratamente aplicate în România și în lume
Teste oficiale, pentru a se stabili dacă hidroxiclorochina chiar vindecă Covid-19

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro