Fost senator trimis in judecata de PNA

februarie 16, 2005

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DUŢĂ VASILE - avocat, fost senator în legislatura 2000-2004, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de trafic de influenţă, aflate în concurs real, fapte comise în dubla sa calitate, respectiv de parlamentar şi avocat.

Astfel, anchetatorii au reţinut că, în luna februarie 2002, inculpatul s-a oferit să îl ajute pe un om de afaceri din Germania să obţină de la Ministerul Muncii aprobările necesare deplasării unor contingente de muncitori, precizând că va face aceste intervenţii numai în schimbul primirii unor foloase materiale. Concret, inculpatul DUŢĂ VASILE a cerut suma de 400 euro pentru fiecare persoană care urma să obţină aprobare pentru a lucra în Germania. Ulterior, în cadrul unei convorbiri telefonice, inculpatul i-a cerut omului de afaceri din Germania ca, în contul sumelor de bani negociate pentru obţinerea aprobărilor de la Ministerul Muncii, să-i fie trimis un autoturism Mercedes, cu motor diesel. Acesta a fost achiziţionat contra sumei de 38.500 euro şi introdus ilegal în România în data de 21 aprilie 2002. La scurt timp, cunoştinţele din Bucureşti ale cetăţeanului german au predat autoturismul Mercedes ML 270 CDI, în baza unui proces verbal care se află depus la dosarul cauzei. La câteva zile de la preluarea autoturismului, inculpatul a fost, din nou, apelat telefonic de către afaceristul german care i-a precizat că „din valoarea maşinii pe care i-a trimis-o îi scade suma de 18.000 euro, reprezentând plata pentru aprobările de contingente de muncitori pe care DUŢĂ VASILE le obţinuse de la Ministerul Muncii” cerându-i diferenţa de bani până la concurenţa valorii totale, respectiv 20.500 euro. În aceste condiţii, inculpatul i-a propus cetăţeanului german „să-i facă rost şi de alte aprobări de contingente, în contul acestei sume de bani”.

Pentru a da o aparenţă de legalitate în legătură cu deţinerea autoturismului şi pentru a putea înscrie în circulaţie maşina respectivă, inculpatul a încheiat un contract olograf de vânzare-cumpărare în care s-a consemnat, în mod nereal, plata către cetăţeanul german a sumei de 33.000 euro. Mai mult, folosindu-se de acest înscris, inculpatul a împuternicit o persoană pentru ca, în numele său şi pentru sine, să efectueze demersurile necesare privind formalităţile vamale pentru tranzitarea autoturismului neînscris în circulaţie în România pe ruta România –Austria şi retur, pentru a obţine astfel un contract de leasing şi plata unor drepturi vamale cât mai mici, fiind ascunsă astfel şi provenienţa reală a produsului infracţiunii comise.

În contul sumei reprezentând valoarea totală a autoturismului, inculpatul a obţinut, în perioada februarie 2002 – aprilie 2003, un număr de cinci aprobări de contingente pentru 190 de muncitori. De subliniat faptul că nici unul dintre funcţionarii Ministerului Muncii sau dintre persoanele care au făcut parte din conducerea acestui minister, nu au pretins sau primit bani sau bunuri de la inculpatul DUŢĂ VASILE, cum de altfel nu au acceptat promisiuni nici înainte, nici după avizarea documentelor. În acelaşi context, trebuie menţionat şi faptul că persoanele respective nu au avut cunoştinţă că inculpatul a pretins şi primit de la cetăţeanul respectiv autoturismul marca Mercedes ML 270 CDI, pentru intervenţiile făcute.

În realizarea aceleiaşi activităţi infracţionale, inculpatul a pretins şi primit, în mod repetat, la începutul anului 2002, de la administratorul unei societăţi comerciale din Tecuci mai multe bunuri, cu promisiunea că poate obţine de la Ministerul Muncii aprobarea deplasării în Germania a unui contingent de 35 de muncitori din cadrul firmei sale.

În alte trei situaţii, prevalându-se de calitatea sa de avocat – senator, inculpatul DUŢĂ VASILE a promis unora dintre clienţii săi implicaţi în cauze penale, că îşi poate trafica influenţa şi poate interveni la organele de anchetă sau la magistraţi pentru a obţine soluţii favorabile, cerând şi primind, în schimbul acestor servicii, importante sume de bani. Pentru nici unul dintre clienţi nu au fost încheiate, însă, contracte de asistenţă juridică şi nu au fost eliberate chitanţe pentru sumele de bani primite.

În luna iunie 2001, inculpatul a pretins suma de 5.000 dolari, din care a primit efectiv 3.500, lăsând să se creadă că poate obţine revocarea unui mandat de arestare preventivă şi scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane, cercetate penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la înşelăciune. După angajarea ca apărător în acest dosar, inculpatul DUŢĂ VASILE a organizat o serie de întâlniri în localuri publice cu procurorii şi poliţiştii care au dispus măsurile privative de libertate faţă de clientul său. Pentru a crea convingerea că a intervenit la aceste persoane în scopul obţinerii soluţiei favorabile, inculpatul cerea, de fiecare dată, prezenţa rudelor arestatului în imediata apropiere a localurilor respective.

Tot în anul 2001, inculpatul DUŢĂ VASILE a procedat în mod similar şi în cazul a două persoane condamnate pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În calitate de apărător ales, inculpatul a pretins 11.000 dolari, cu promisiunea că poate obţine în apel schimbarea încadrării juridice şi reducerea pedepsei la limita minimă. De la declararea apelului şi până la judecarea acestuia a trecut o perioadă semnificativă de timp cauza fiind amânată, în principal, din cauza nedepunerii de către partea civilă a relaţiilor privind modul de calculare a prejudiciului rezultat din furt. Acest fapt a constituit pentru inculpatul DUŢĂ VASILE prilejul favorabil de a pretinde şi primi cei 11.000 dolari de la rudele persoanelor condamnate în primă instanţă, dând asigurări că va interveni pentru schimbarea încadrării juridice şi pentru obţinerea unor relaţii favorabile de la partea civilă angajată în proces. Ulterior, a refuzat să mai ia legătura cu rudele arestaţilor, nu a mai răspuns la apelurile telefonice şi nici nu a restituit banii.

În activitatea infracţională rezultată din exercitarea profesiei de avocat, a fost atras şi Cabinetul Individual al avocatei ZABOU VANIA, faţă de care procurorii anticorupţie au dispus, prin prezentul rechizitoriu, disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

O altă disjungere vizează poliţişti şi vameşi de la Punctul Vamal Borş în legătură cu modul de tranzitare a autoturismului Mercedes ML 270 CDI şi a documentelor obţinute pentru înscrierea în circulaţie a acestuia.

Dosarul cauzei se trimite spre competentă judecată la Tribunalul Prahova.(PNA)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro