Formarea elevilor si incarcator frontal de utilaje

Scoala este a doua casa. In scoala, de-a lungul celor 4 trepre de invatamant ne formam cu totii si punem bazele unei meserii. Ba mai mult, scoala este locul in care ne dezvoltam mental si totodata locul in care acumulam cunostinte si educatia necesara pentru a ne dezvolta armonios.
Insa, din pacate, in multe tari ale lumii inca sunt copii care nu au sansa de a merge la scoala. Exista zeci de tari defavorizate in care educatia este doar pentru cei instariti.
Romania se afla pe un loc bun insa, dupa cum ne indica si specialistii, conditiile din scoli nu sunt peste tot fix asa cum ar trebui. Cladiri care se degradeaza pe zi ce trece, spatii insuficient igienizate, fara lipsa de aparatura performanta si/sau fara echipamente sanitare reprezinta in prezent o problema destul de mare. Sanatatea si siguranta copiiilor din astfel de centre de invatamant este zilnic pusa in pericol, motiv pentru care cetatenii insista tot mai mult asupra aprobarii unor reforme si planuri care sa fie puse urgent in aplicare.

Deopotriva, dupa cum s-a stipulat de insusi domnitorul Cuza, invatamantul ar trebui sa fie universal, obligatoriu pana la un anumit nivel, dar cel mai important – gratuit. Insa cati dintre noi am avut privilegiul unui invatamant complet gratuit? Tot mai multi parinti se plang nu doar de conditiile reduse pentru un nivel pe care scolile din Romania ar trebui sa-l aiba la nivelul de tara europeana si moderna. La baza acestei situatii se afla mai multe probleme. Una dintre ele este atitudinea detasanta a celor de la conducere care nu se implica suficient de mult. Multi dintre acesti conducatori uita ca acei copiii aflati astazi in sistemul de invatamant vor fi bugetarii de maine, doctori, medici, contabili, pe mainile carora va sta traiul lor de viata de maine. O alta problema o reprezinta coruptia si incalcarea principiilor stipulate in lege. Invatatorii si profesorii inca iau bani de elevi, bani care nu se concretizeaza niciodata in materiale necesare elevilor, cat si bani care practic nu ar trebui sa fie scosi din buzunarele umile ale parintilor.
Si, probabil ne punem cu totii aceeasi intrebare – mai poate fi salvat invatamantul din Romania? Da, ar putea, in conditiile in care ar exista mai multa implicare din parte conducatorilor tarii si ai celor care detin in subordine o astfel de institutie.

Rezolvarea nu este un incarcator frontal utilizat preponderent in lucrari de teren, fapt de care poate putini elevi mai aud pana la maturitate caci multi abandoneaza scoala.
Sunt de parere ca statul ar trebui sa-si asume aceste legi prin care invatamantul este asigurat in mod obligatoriu. Parintii nu ar trebui sa scoata din buzunare bani pentru fondul clasei, un fond care teoretic cuprinde zeci de accesorii necesare sistemului de invatamant. Ba mai mult, parintii nu ar trebui sa fie obligati sau stimulati prin diferite metode sa ofere acesti bani pentru achizitia de mobilier sau repararea acestuia. Desi cei mici sunt energici, plini de viata si mai gresesc deseori, nu ar trebui sa confundam copiii cu monstri din cartile cu povesti, la fel cum nu ar trebui confundata casa presedintelui cu o clasa de scoala modesta si care necesita strictul necesar.
Vad tot mai mult necesitatea unui amendament mai aspru pentru toti acei profesori care accepta diferite cadouri. Multi dintre copiii defavorizati ajuns sa fie marginalizati pe marginea acestui subiect, din cauza faptului ca nu se pot prezenta la deschiderea anului scolar, de ziua profesoarei sau in varii momente cu un cadou catre aceasta. Este un concept total gresit ce imparte copiii in tabere pe fondul unor deficiente economice. La fel sta treaba si cu rasismul. Trebuie sa constientizam ca nu toti copiii sunt la fel si ar trebui invatati ca intr-o astfel de comunitate sa lase prejudecatile acasa. De vina pentru acest lucru sunt bineinteles parintii care prin actiunile lor insufletesc copiilor valori total gresite despre alte comunitati si/sau popoare.
De asemenea consider ca educatia psihologica este extrem de importanta. Copiii, indiferent de varsta, raman totusi niste suflete fragile ce pot fi cu usurinta zdruncinate. De aceea cred in importanta unui psiholog disponibil intotdeauna de la formele de invatamant cele mai mici, pana la cele mai innalte. Cursurile in domeniu sau consultatiile de specialitate ar trebui sa fie obligatorii pentru oti copiii, astfel incat sa se asigure un echilibru psihic si o dezvoltare armonioasa in viitor. Acolo unde sunt familii defavorizate vor exista bineinteles si copiii cu traume, cu suparari. Prezenta unui astfel de psiholog ii poate ajuta pe toti acesti copii sa asimileze greutatile vietii cu mai multa usurinta, sa se autocunoasca si sa descoppere ce-si doresc sa ajunga in viitor. In acelasi timp prezenta unui psiholog poate ajuta la formarea unor indivizi stabili, care vor ajuta in viitor la cladirea unei lumi mai bune, lipsite de violente si orori.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro