Forţele Navale Române vor participa la o operaţiune NATO

„România este în măsură să asigure capabilităţi aparţinând celor trei categorii de forţe pentru executarea de operaţii de securitate şi stabilizare,” a declarat ministrul apărării naţionale, Teodor Atanasiu. Acesta a anunţat că România va trimite o fregată în Marea Mediterană, pentru a participa la Operaţiunea NATO “Active Endeavour”, în toamna acestui an, timp de două luni.

Pentru îndeplinirea acestei misiuni, din partea Forţelor Navale Române a fost desemnată fregata “Regele Ferdinand”, care urmează ca în perioada 15 octombrie – 15 decembrie 2005 să patruleze în raioane maritime ce îi vor fi alocate, să suprevegheze evoluţiile traficului maritim şi să controleze, prin escortare sau urmărire, deplasarea navelor. Fregata va avea şi misiunea de identificare a unor eventuale transporturi destinate acţiunilor teroriste.

Operaţiunea “Active Endeavour” a fost lansată în octombrie 2001, la scurt timp după atacurile teroriste din SUA, şi este condusă de Comandamentul Componentei Maritime Aliate, din Napoli, Italia. Scopul principal al acesteia este de prevenire a riscurilor şi de stopare a eventualelor acţiuni teroriste.

Achiziţionată de la Forţele Navale Regale ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fregata “Regele Ferdinand” a intrat în serviciul Forţelor Navale Române pe 9 septembrie 2004 şi a ajuns în portul Constanţa pe 9 decembrie 2004. Nava are un echipaj compus din 203 marinari şi este comandată de comandorul Sorin Learschi.