Fondurile SAPARD vor fi epuizate pana in octombrie 2006

Agenţia de Plăţi pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală va putea finaliza în următoarele luni absorbţia integrală a fondurilor alocate României pentru agricultură şi dezvoltare rurală prin Programul SAPARD, respectiv 1,48 miliarde de euro.

Până în prezent sunt aprobate 3.190 proiecte SAPARD în valoare de 983 milioane de euro. De asemenea, au mai fost depuse proiecte în valoare de 257 milioane de euro care urmează să fie aprobate pentru finanţare.

În ultima perioadă se observă o creştere spectaculoasă a numărului de proiecte SAPARD depuse de către potenţiali beneficiari, precum şi o creştere susţinută a ritmului aprobării şi ulterior, contractării acestor proiecte care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Începând din 2005 şi până în prezent media lunară a proiectelor depuse a crescut de la 46 de proiecte (media înregistrată în perioada 2002 – 2004) la 160 de proiecte. Media lunară înregistrată de la începutul anului 2006 este de aproximativ 290 proiecte depuse spre aprobare.

În aceaşi ordine de idei, media lunară a proiectelor care au fost aprobate şi ulterior contractate a crescut de la 37 proiecte contractate în perioada 2002 – 2004, la 108 proiecte din 2005 şi până în prezent. De la începutul anului 2006 s-a înregistrat o medie lunară de 200 proiecte contractate.

Diferenţa între media lunară a proiectelor depuse şi a celor contractate nu reprezintă un ritm mai redus la contractare, ci este justificată de numărul proiectelor care sunt în etapa de evaluare. Trebuie menţionat şi faptul că evaluarea unui proiect şi stabilirea eligibilităţii se realizează în doar 21 de zile, chiar dacă termenul stabilit prin procedură SAPARD este de 35 de zile.

Având în vedere ritmul crescut al depunerii proiectelor de către beneficiarii SAPARD şi aprobarea acestora de către experţii Agenţiei de Plăţi, din totalul fondurilor alocate României prin Programul SAPARD mai sunt disponibili în acest moment doar 234 milioane euro.

Astfel, putem vorbi de o absorbţie a 84% din fondurile alocate României, mai exact de absorbţia a 1,24 miliarde de euro. Această situaţie, precum şi creşterile depunerilor şi aprobărilor lunare a proiectelor ne asigură că în următoarele luni vor fi consumate integral alocările financiare ale Programului SAPARD.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro