Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar garanteaza toate sumele depuse in orice tip de cont bancar, in conditiile legii

octombrie 13, 2008

Ca urmare a solicitarilor primite din partea publicului referitoare la conditiile de garantare a depozitelor bancare de catre "Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar" va prezentam in continuare cateva informatii principale, asa cum rezulta din reglementarile in vigoare si normele Fondului.

•Fondul garanteaza toate sumele depuse in orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc) inclusiv dobanda aferenta, in limita a 20.000 de euro, echivalent in lei. In urmatoarele zile plafonul de garantare, pentru deponentii persoane fizice, va fi ridicat la 50.000 de euro, echivalent in lei. Cursul de schimb care se ia in calcul este cursul BNR.

•Fondul garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, constituite atat in moneda nationala cat si in valute convertibile (euro, dolar, lira sterlina, franc elvetian), care sunt cotate de BNR.

•Fondul garanteaza rambursarea depozitelor constituite la banci de catre toate persoanele fizice, precum si pe cele ale persoanelor juridice ori entitatilor fara personalitate juridica, in conditiile legii.

•Toate bancile constituite ca persoane juridice romane fac parte din schema de garantare si sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din Romania.

•In cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensatiilor se face prin banci desemnate, in maxim 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului. In prezent se discuta, la nivelul Uniuni Europene, reducerea acestui termen la cateva zile.

•Calculul sumei care va fi compensata se face tinandu-se cont atat de sumele depuse, inclusiv dobanda datorata de banca cat si de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectiva.

•Plafonul de garantare se aplica individual pentru fiecare deponent si pentru fiecare banca in parte.

Exista si cateva situatii in care depozitele nu sunt garantate, intre care mentionam:

•Depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati.

•Depozitele acelor persoane fizice si juridice care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit.

•Depozitele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani.

Pentru mai multe informatii legate de Fondul de Garantarea a Depozitelor in Sistemul Bancar va rugam accesati: www.fgdb.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro