Florin Cîțu: Vom crește alocațiile de la 1 august, în jur de 15%

iulie 28, 2020

Alocațiile pentru copii se vor majora de la 1 august cu circa 15% de la 1 august și nu se vor dubla precum se stipulează într-o lege adoptată la inițiativa PSD.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. a declarat luni că, în opinia sa, legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii este una populistă și neconstituțională, care a fost aprobată după ce a fost aprobat bugetul pentru 2020 și trecută prin Parlament fără sursă de finanțare.

„Legea o vom aplica și vom crește alocațiile începând cu 1 august. Procentul de creștere va fi prezentat de premier, este în avizare proiectul de lege și va fi prezentat în următoarea ședință de Guvern. (…) Va fi în jurul a 15%, iar de la 1 ianuarie vom face o altă creștere a alocațiilor. Nu ne oprim aici”, a spus Cîțu într-o emisiune la Realitatea Plus, citat de Mediafax.

În ceea ce privește pensiile, ministrul de Finanțe a precizat că o decizie privind procentul de majorare de la 1 septembrie va fi luată la rectificarea bugetară de la la jumătatea lunii augu

Ministrul Finanțelor a subliniat că trebuie luat în calcul și contextul economic prin care trece economia globală, efortul făcut de Guvern fiind imens deoarece sunt companii care s-au închis iar veniturile la buget scad.

Cu toate acestea, oficialul a arătat că execuţia bugetară la şase luni ar putea fi prezentată marţi, iar cifra deficitului este mai mică faţă de cea avută în program.

„Deja în prima parte a anului, în primele şase luni, s-ar putea să avem 300 milioane euro decontaţi deja din această execuţie şi vom prezenta execuţia în zilele următoare, cred că mâine. Şi pot să vă spun că la deficitul bugetar din prima parte a anului jumătate reprezintă bani care au rămas la companii şi cheltuieli cu Covid.(...) Ideea este că aceşti bani vor reveni la buget în lunile următoare. (...) O să prezentăm mâine (nr. marți) cifra deficitului. Este mai mică decât cifra pe care am avut-o în program la deficit din mai multe motive. Jumătate din deficit vine din faptul că am luat acele decizii de a amâna plata impozitelor, contribuţii, TVA, sechestre, am ridicat popriri etc", a explicat Florin Cîțu, citat de Agerpres.

În urmă cu o lună, ministrul Finanţelor declara că România va înregistra în acest an un deficit bugetar de 6,7% din PIB, iar contracţia economică se va situa la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro