Florin Cîțu le cere parlamentarilor tăieri de venituri, să doneze din averi pentru a face posibilă dublarea alocațiilor pentru copii

august 20, 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că alocațiile copiilor vor fi dublate, dar în etape, și i-a acuzat pe parlamentarii care au respins ordonanța de urgență a guvernului de populism. Critica ministrului de Finanțe s-a axat pe lipsa resurselor de finanțare din lege și a spus că parlamentarii care au oprit demersul guvernului ar trebui să renunțe la indemnizații și să contribuie din propriile averi pentru a putea acoperi absența din buget a resurselor.

Majoritatea parlamentară, dominată de PSD, a anulat o ordonanță de urgență a Guvernului Orban, adoptată la finalul lui iulie, care prevedea dublarea alocațiilor în decurs de trei ani - 20% anul acesta și în alte patru etape, de câte 20%, până în 2022. Astfel, rămâne în vigoare o lege adoptată la finalul anului trecut prin inițiativă parlamentară a PSD, care prevede dublarea alocațiilor pentru copii de la 1 septembrie.

 

Întrebat ce va face dacă legea trece şi va fi promulgată, Cîţu a spus: „Pentru că tot vorbeam de aceşti parlamentari, o decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că ştiam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheţa salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să ştiţi că nu au ajuns resursele. Poate ar putea, dintre ei, să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulţi bani, să dublăm... Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil. Dar să votezi fără să dai o sursă de finanţare, asta arată clar populism”, a afirmat Florin Cîţu.

Pentru anul în curs, Cîțu estimează că este vorba despre  un efort de 600 de milioane de lei.El a dat asigurări, într-o intervenție la Digi 24, că alocaţiile vor creşte, dar în etape.

„Alocaţiile vor fi dublate, asta este promisiunea pe care o fac. Alocaţiile vor fi dublate, bineînţeles, eşalonat, pe etape, dar vor fi dublate”, a susţinut el.

Pentru ca intențiile ministrului de Finanțe să se concretizeze este nevoie de abrogarea legii adoptate ieri de Parlament, prin care măsurile luate de Cabinetul Orban prin ordonanță de urgență au fost respinse de Legislativ. Și, de asemenea, este nevoie de un nou act normativ al Guvernului, care, la rândul lui, să fie acceptat de Parlament - o situație improbabilă în actuala formulă de putere a Legislativului, dominată de PSD, în care Cabinetul Orban este minoritar.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro