Cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest, a demarat vineri, începând cu ora 10. Odată cu lansarea acestui program se intră în etapa a doua, cea de repornire a economiei, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
„Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei", a spus ministrul Finanţelor.
Spre deosebire de celelalte două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, ci se adresează tuturor companiilor mici şi mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus, potrivit Agerpres.
Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, iar programul a fost aprobat de Comisia Europeană. Creditele sunt garantate până la 90%, în funcţie de destinaţie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.
Florin Cîțu a mai precizat că, din calculele autorităților, gradul de multiplicare este de minim 75 miliarde lei în economie şi „în prima fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 600.000 de locuri de muncă”.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) anunța că 40. 000 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt aşteptate în programul guvernamental de finanţare.
Interesul pentru acest program este atât de mare încât, la 30 de minute după lansarea acestuia, site-ul imminvest.ro s-a blocat, relatează Mediafax.
Ulterior, ministrul de Finanțe a anunțat, pe pagina personală de Facebook, că site-ul a fost atacat și a dat asigurări că „pe perioada cat site-ul nu funcționează nu se înregistrează nimeni în acest program”.
STS și compartimentul specializat al SRI vor gestiona www.imminvest.ro, iar data deschiderii aplicației va fi comunicată vineri sau la începutul săptămânii viitoare, a declarat vineri Dumitru Nancu, director general al Fondului Național de Garantare, citat de Mediafax.
El a precizat că niciun IMM nu s-a înregistrat până acum și a explicat că, la ora deschiderii, platforma a înregistrat un număr foarte mare de accesări, de la 2.700 la ora 8:30 la 397.000 de accesări pe minut, din 132.000 de conexiuni, în condițiile în care în România există 475.000 de IMM-uri. Aplicația a fost testată înaintea deschiderii oficiale, de către angajații instituțiie dar și în regim dechis, și a întregistrat 3 milioane de utilizatori în două ore, a explicat directorul.
Directorul nu are o confirmare oficială a unui atac cibernetic, spunând că există doar suspiciuni.
Citește și
Guvernul lucrează la al doilea pachet de măsuri pentru repornirea economiei
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro