Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a arătat, marți seară, că urmărește situația privind prețurile unor alimente, dar nu dorește să intervină privind o plafonare a prețurilor pentru că o asemenea decizie ar putea conduce la penurie.
„Da, au crescut preţurile şi am sesizat-o şi atunci când plătim facturi pentru Unifarm sau când plătim pentru măşti şi echipamente care vin din străinătate. Şi acolo a crescut preţul. Şi acolo am întrebat dacă acest preţ este preţul de producţie, dacă vin prin intermediari. Încercăm să avem cât mai puţini intermediari. Ca principiu, vă daţi seama că nu aş vrea să intervin, ca liberal, în controlul preţurilor pentru că după aceea dăm în altă problemă, penuria. Dacă punem şi controlăm preţurile prea jos s-ar putea să nu mai avem nimic. Trebuie să ne uităm la situaţie. Şi aştept întâi, înainte de a lua o decizie, aşa cum am luat la utilităţi, aş vrea să văd şi raportul Consiliului Concurenţei", a explicat Cîţu la Realitatea Plus, citat de Agerpres.
Oficialul a subliniat că se va face o analiză de către Consiliul Concurenței pentru a se depista dacă vorbim de o situație de cartel sau doar prețurile au crescut la import.
„Am cerut o situaţie privind preţurile. Încă nu am o situaţie clară. Şi aici Consiliul Concurenţei trebuie să ne spună dacă sunt situaţii de cartel, de oligopol, în care se aranjează creşterea preţurilor, sau este doar o situaţie în care, nu spun, poate că aşa este, au crescut preţurile la import. Nu avem o situaţie în acest moment, nu ştiu exact ce se întâmplă, dar Consiliul Concurenţei ştiu că analizează şi se uită exact la preţurile pentru coşul de consum zilnic, cred, şi ne va spune dacă este o situaţie de oligopol în care mai mulţi s-au întâlnit şi au crescut preţurile controlat sau este vorba doar de creşterea costurilor, pentru că nu au oameni şi trebuie să plătească mai mult sau sunt preţurile de import mai mari", a mai spus ministrul Finanţelor.
În privința plății pensiilor și salariilor, Florin Cîțu a arătat că nu exită probleme, iar oficialii s-au împrumutat cu două miliarde de lei de pe piața locală.
„Nu. Ne-am ocupat şi asta este ceea ce fac în fiecare zi, caut surse de finanţare, sunt în contact cu pieţele financiare, cu toate instituţiile financiare internaţionale, în această ordine: piaţa locală, a finanţării pe piaţa locală şi de aceea am o relaţie foarte bună cu sistemul financiar din România, cu Banca Naţională.
Trebuie să ştii clar cum poţi să te finanţezi şi la ce cost şi aţi văzut că deja săptămâna trecută am reuşit să ne împrumutăm de pe piaţa locală peste 2 miliarde de lei, bani care se duc direct către plata salariilor, pensii, ajutoare sociale, facturi, rambursări de TVA”, a subliniat ministrul Finanțelor.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro