Firmele romanesti de mobila in Emiratele Arabe Unite

In perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2005, Romania participa, pentru prima data, cu pavilion national la targul international de mobila “INDEX” – Dubai.

Expun, in aceste zile, la Dubai firmele romanesti Alprim – Pitesti, Elvila – Bucuresti, IMAR – Arad, MOBTAP Alprom – Pitesti si Samobil – Satu Mare. Printre produsele promovate la trag se numara mobilierul de sufragerie, dormitoarele, cabinetele de lucru, holuri, scaune si mic mobilier.

Tragul de la Dubai este ultimul din programul de taguri pe anul 2005. Bugetul alocat pentu expozitia din Emiratele Arabe Unite este de 1,4 mld. ROL.

Prezenta firmelor romanesti specializate in productia de mobila a fost mediatizata in presa locala, iar oferta de produse este promovata in catalog targului si pe site-ul www.index-dubai.ro, destinat potentialilor parteneri.

Emiratele Arabe Unite au devenit in ultimii doi ani primul partener comercial al Romaniei in randul tarilor arabe, depasind tari cu traditie pentru exportul romanesc, precum Egipt, Siria sau Liban.

In primele 9 luni ale acestui an Romania a exportat in EAU marfuri in valoare de 215,8 milioane dolari SUA si a importat marfuri in valoare de 4,21 milioane dolari SUA, inregistrand deci o balanta comerciala net excedentara in relatiile economice cu aceasta tara.

Piata emirateza este o piata extrem de dinamica, considerata o adevarata placa turnanta a comertului regional. EAU este al treilea centru mondial de reexport, dupa Singapore si Hong Kong. Anual se reexporta circa 40 % din volumul importului, ce se ridica la 40 -50 miliarde dolari SUA/an. Principalele tari vizate de reexportul emiratez de marfuri sunt: Iran, Pakistan, India, celelalte tari din Golf, tarile din Africa de Est.