Finantarea pentru Fertilizarea in Vitro este tot mai aproape

iunie 6, 2011

Asociatia SOS Infertilitatea isi exprima satisfactia si saluta inceperea Subprogramului pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer, prin care se asigura fonduri pentru cuplurile hipofertile, a caror singura sansa de a avea copii este reproducerea umana asistata medical. Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 765/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice in cadrul Subprogramului de fertilizare in vitro si embriotransfer a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 378 din 31 mai 2011.

Conform actului normativ, depunerea dosarelor pentru includerea unitatilor sanitare in Subprogramul FIV-ET se realizeaza la registratura Ministerului Sanatatii, n perioada 1-8 iunie 2011. Ulterior, in termen de cateva zile, MS va publica lista clinicilor incluse oficial in program, iar dupa 15 iunie pacientii interesati pot depune dosarele in cadrul clinicii pe care o aleg.

Dosarele vor fi anonimizate de catre clinici si depuse la registratura Ministerului Sanatatii, urmand ca in primele cinci zile ale fiecarei luni acestea sa fie examinate, in vederea aprobarii sau respingerii, de catre comisia formata din doi medici ginecologi, un medic urolog, un reprezentant al Ministerului Sanatatii si un reprezentant al Asociatiei SOS Infertilitatea.

Dupa aprobarea dosarului, plata procedurii de fertilizare in vitro, in limita sumei de 6.150 lei (aproximativ 1500 de euro), se va face in doua etape. Primii 4.920 lei vor fi platiti clinicii dupa realizarea procedurii de fertilizare, urmand ca restul de 1.230 lei sa fie platiti dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV-ET cu o sarcina, urmata de nastere.

Pentru a putea accesa programul, cuplurile hipofertile trebuie sa fie casatorite de minimum 2 ani, iar cel putin unul dintre membrii cuplului trebuie sa fie cetatean roman, cu domiciliul stabil in Romania si cu asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate de cel putin 2 ani. In plus, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie sa aiba un copil in viata.

De asemenea, pentru a putea fi incluse in program, femeile trebuie sa aiba intre 24 si 40 de ani, indexul de masa corporala al acestora nu poate depasi 30, iar analizele care indica rezerva ovocitara trebuie sa fie in norme.

Potrivit MS, bugetul alocat Subprogramului este de patru milioane de lei, deci anul acesta vor beneficia de program aproximativ 800 de cupluri hipofertile.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro