Filosofia religiei de John Hick

iulie 6, 2010

Editura Herald prezinta lucrarea: Filosofia religiei de John Hick. Scrisa de unul dintre cei mai importanti filosofi ai religiei din secolul XX-lea, cartea se adreseaza in special studentilor la filosofie teologica punandu-le la dispozitie un amplu material despre credinta, Dumnezeu, escatologie, epistemologia religiei si pluralismul religios.

Filosofia religiei este gandire filosofica despre religie, si nu un instrument de educatie religioasa. De fapt, nu trebuie sa fie deloc inteleasa dintr-un punct de vedere religios. Ateul, agnosticul si credinciosul pot filosofa si chiar filosofeaza despre religie. In consecinta, filosofia religiei nu este o ramura a teologiei (intelegand prin „teologie” o formulare sistematica a credintelor religioase), ci o ramura a filosofiei. Aceasta studiaza conceptele si afirmatiile teologiei si rationamentele teologilor, precum si fenomenele anterioare ale experientei religioase si activitatile de cult pe care, pana la urma, teologia se bazeaza.
Filosofia religiei este astfel o activitate de ordin secund, fiind separata de subiectul sau. In sine, nu face parte din sfera religioasa insa e inrudita cu aceasta asa cum filosofia dreptului este inrudita cu sfera fenomenelor legislative si cu conceptele si rationamentele de tip juridic, sau asa cum filosofia artei e inrudita cu fenomenele artistice si cu metodele si categoriile specifice discursului estetic. Filosofia religiei este astfel inrudita cu diferitele religii si teologii ale lumii asa cum filosofia stiintei este inrudita cu stiintele particulare. Aceasta isi propune sa analizeze concepte precum Dumnezeu, sfant, mantuire, cult, creatie, jertfa, viata vesnica etc. si sa determine natura afirmatiilor religioase in comparatie cu cele ale vietii cotidiene, cu descoperirile stiintifice, cu moralitatea si cu expresiile imaginative artistice.

 

Infiintata in anul 1994, editura Herald asigura un acces nemijlocit la textele esentiale ale umanitatii, in cadrul unor colectii reprezentative pentru fiecare spatiu cultural. Sunt puse in circulatie operele cele mai relevante ale traditiilor spiritualitatii universale, prin intoarcerea la scrierile sacre si sapientiale, la valorificarea contributiilor esentiale din sfera religiei si a teologiei, a filozofiei culturii sau ezoterismului.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro