Filme documentare de exceptie la cea de-a treia editie a British Documentary

British Council lanseaza cea de-a treia editie a proiectului British Documentary, incepand cu data de 15 octombrie 2012. Seria de filme documentare prezentata in acest an include noua proiectii saptamanale ce vor avea loc in perioada 15 octombrie 17 decembrie, in zilele de luni, incepand cu ora 19.00, la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Patru dintre regizorii inclusi in actuala selectie sunt castigatori ai premiului BAFTA, doi dintre acestia fiind si laureati ai premiului Emmy. Ca si la editiile anterioare, filmele ce vor fi prezentate au fost nominalizate sau castigatoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, in 2011.

Diversitatea temelor abordate este o caracteristica esentiala a British Documentary, astfel incat si in aceasta toamna spectatorii se vor bucura de o selectie de filme foarte variate. Vor fi abordate probleme ale lumii contemporane- razboaiele din ultimii ani, escaladarea extremismului religios, traficul cu organe umane, manipularea mediatica, literatura de larg consum, subiecte stiintifice- statistica si aplicabilitatea ei in cele mai neasteptate domenii, dar si arta- doua filme dedicate lui Leonard Cohen si, respectiv, marelului compozitor britanic Edward Elgar.

Filmul cu care debuteaza a treia editie a British Documentary, Razboiul invizibil, este realizat de un fost jurnalist, John Pilger, el insusi reporter de razboi, castigator al premiilor BAFTA si Emmy pentru documentarele realizate. Filmul dezvaluie rolul extrem de important al presei internationale in modul si perspectiva din care publicul primeste informatii despre razboaiele purtate de puterile occidentale de-a lungul ultimului secol. Razboiul invizibil este un film despre manipulare mediatica, despre controlul presei de catre guverne, despre propaganda, despre etica si moralitate si despre pactul dintre putere si presa.

O scurta descriere a documentarelor este disponibila pe website-ul British Council.

Proiectul British Documentary s-a lansat in anul 2010 si pana in prezent filmele au fost difuzate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Galati, Targu Mures si Reghin. Proiectul este sustinut de Radio Guerilla, iar in Bucuresti este organizat in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman. Printre partenerii media se numara si Observatorul Cultural si Cinemagia.

PROGRAM PROIECTII
15 octombrie: Razboiul invizibil
22 octombrie: Micul maratonist
29 octombrie: Bucuria statisticii
6 noiembrie: Fratele meu, islamistul
12 noiembrie: Elgar omul din spatele mastii
26 noiembrie: Placeri vinovate
3 decembrie: Leonard Cohen
10 decembrie: Intre viata si moarte
17 decembrie: Jefuitorii de trupuri din New York