Fier de calcat sau statie de calcat? Ce preferi?

Din fericire, astăzi nimeni nu mai cunoaște corvoada pe care bunicii și străbunicii noștri au trăit-o atunci când trebuiau să se ocupe de micile sarcini din casă, precum spălatul și călcatul rufelor, curățenia și, în sine, toate celelalte acțiuni pe care cu toții le desfășurăm acasă, care azi sunt atât de simple, însă în trecut erau atât de obositoare.

Odată cu progresul și evoluția tehnologiei, resimțită, practic, în toate aspectele vieții noastre, astăzi avem posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de electrocasnice, fiecare produs având menirea finală de a ne ușura sarcinile. Și dacă tot menționam anterior de călcatul hainelor, multe persoane se întreabă azi dacă este mai util să investească într-un fier de călcat sau într-o stație de călcat. Pentru că m-am regăsit și eu în această situație, am încercat să analizez beneficiile fiecărui electrocasnic și să trag o serie de concluzii.

Atât un fier de călcat, cât și o stație, bineînțeles, au ca principală funcționalitate călcatul cât mai eficient al hainelor. La nivel de componente, principala diferență a unei stații față de un fier de călcat este că cea dintâi dispune de un recipient special, separat, în care se formează aburul puternic, ce este umed, nu uscat, precum în cazul unui fier de călcat. Datorită puterii mai mari a aburului și a faptului că acesta este umed, o stație de călcat va reuși să îndepărteze mai rapid cutele de pe haine. Cu toate acestea, și unele fiare de călcat reușesc această performanță.

Dintre toate variabilele pe care trebuie să le iei în calcul atunci când se pune problema alegerii între un fier de călcat sau o stație, întrebarea la care trebuie să te raportezi este următoarea: ce volum de haine calc săptămânal? De ce este atât de importantă această întrebare? O stație de călcat îți va oferi o experiență mult mai rapidă și mai confortabilă dacă ai de călcat un volum mare de haine. În acest caz, și costurile pe care le investești vor fi justificate, întrucât, de regulă, prețul unei stații este mai ridicat decât prețul unui fier de călcat.

Exceptând prețul, volumul hainelor de călcat și capacitatea de a îndepărta cât mai bine cutele, la nivel de funcționalități, veți observa că există atât numeroase modele de fiare de călcat, cât și de stații, care vă oferă programe foarte complexe și foarte inovative. Dintre acestea, preferata mea este funcția de oprire automată, care te asigură că deși ai uitat accidental să scoți fierul sau stația din priză, aceasta se va opri automat la 15 minute după ultima utilizare.