Fiecare loc de pe glob sarbatoreste luna iubirii si romantismului

februarie 14, 2015

In fiecare an, ziua de 14 Februarie este motiv de sarbatoare pentru toti cei care se iubesc, un motiv in plus de a-si exprima sentimentele in cele mai originale moduri in numele Sfantului Valentin. Dar cine este acest sfant misterios si de unde vin traditiile zilelor noastre?

Va propunem sa continuam calatoria inceputa saptamana trecuta cu piatra lunii februarie, piatra traditionala de ziua Sfantului Valentin - ametistul, considerat si piatra spiritualitatii.

Istoria celebrarii iubirii in februarie este invaluita in mister, cert este ca luna lui Faurar este o luna a iubirii si romantismului, iar sarbatoarea contine atat elemente crestine referitoare la martiriul Sfantului Valentin, ocrotitorul indragostitilor, fie traditii antice romane referitoare la sarbatoarea pagana a fertilitatii, denumita “Lupercalia” , cit si referiri la divinitatile mitologice de pe teritoriul tarii noastre similare lui Eros (zeul iubirii in mitologia greaca) sau Cupidon (zeul dragostei in mitologia romana), Dragobetele - patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti, zeu al bunei dispozitii ce oficia din cer nunta pasarilor.

Desi initial sarbatoarea Lupercalia a supravietuit crestinismului, in secolul V, Papa Gelasius a declarat-o in afara legii si a proclamat 14 Februarie ziua Sfantului Valentin, care insa nu era inca o zi a romantismului asa cum o cunoastem astazi.

Abia din Evul Mediu, cand locuitorii Frantei si Angliei credeau ca sezonul de imperechere al pasarilor incepe pe 14 Februarie, au stabilit ca incepe si serbarea romantica a dragostei. In 1392 renumitul poet Geoffrey Chauser a scris poemul “Parlamentul nebunilor” sau “Parlamentul cocosilor” ( "The Parliament of Fowls"), in care sustine ca ”De Valentine’s Day fiecare pasare isi alege partenerul” (For this was on Saint Valentine's Day, when every bird cometh there to choose his mate). Este probabil prima asociere a iubirii romantice cu Valentine’s Day.

Din acest moment totul s-a desfasurat cu repeziciune si fiecare tara, regiune de pe glob si-a dezvoltat un model propriu, conform obiceiurilor si credintelor locului .

In Anglia, pe la 1700, in seara zilei de Sf. Valentin, fetele singure, necasatorite isi puneau cinci frunze de dafin pe perna, cate una in fiecare colt si una in centru, crezand astfel ca isi vor visa ursitul. O variatie a acestei practici era sa stropesti frunzele de dafin cu apa de trandafir si sa spui cuvintele magice “Good Valentine, be kind to me, In dreams let me my true love see”.

In Japonia, Korea si alte tari asiatice unde se stie ca femeile sunt in general rezervate in modul de a-si exprima sentimentele fata de barbatul iubit, ziua Sf. Valentin este ocazia perfecta de a se descatusa de preceptele culturale. Acum femeile sunt cele care ies in evidenta prin cadourile pe care le fac si prin care isi exprima dragostea, curtoazia, legatura sufleteasca.

In Finlanda si Estonia, Valentine’s Day este mai degraba o celebrare a prieteniei decat a dragostei romantice. 14 Februarie este “Ystävän Päivä” in finlandeza si Sõbrapäev in estoniana, ceea ce se traduce efectiv in “Ziua prieteniei” . Oamenii isi daruiesc felicitari si cadouri alaturi de o urare referitoare la prietenii fericite. Aceasta este si o zi populara pentru a incheia logodne.

In Danemarca si Norvegia sarbatoarea este populara in ultimii ani, iar tinerii au gasit un element prin care sa o faca originala. “Gaekkebrev” sunt poezioare haioase sau doar note de dragoste pe care barbatii si baietii le trimit anonime catre femeile si fetele pe care le admira, lasand doar mici indicii referitoare la ”din cate litere este format numele lor” . Daca destinatara “poemului” ghiceste numele admiratorului castiga drept premiu un ou de Paste, daca nu, ea va fi cea care ii va darui acestuia dulcele de Paste.

Franta, cunoscuta drept una din tarile pline de romantism, nu este nicio surpriza sa aflam ca aici se desfasura o traditie un pic stranie de ziua Sf. Valentin. Aceasta se numea “une loterie d’amour” - loteria dragostei. Erau in aceasta practica implicati barbati si femei, singuri, de toate varstele, se intalneau in case situate fata in fata, apoi se strigau reciproc, faceau schimb de locuri cu cei de langa ei pana cand, in final, isi gaseau partenerul.

Slovenia: 14 Februarie in Slovenia marcheaza inceputul muncilor agricole, aici Sf. Valentin se mai numeste si ‘Zdravko’ si este de fapt unul din patronii primaverii. Un proverb sloven spune ca “Sf. Valentin vine cu cheile radacinilor” . Este asadar, o zi buna de inceput munca in vie si pe camp, caci se poate observa cum natura se reintoarce la viata. De asemenea si slovenii, cred ca in aceasta zi pasarile cerului se logodesc sau se casatoresc cu perechile lor, dar ca sa poti vedea acestea trebuie sa mergi descult pe pamantul inca inghetat.

In Romania, pe vremuri, cel mai adesea pe 24 februarie, uneori in preajma zilei de 1 martie, oamenii tineau sau sarbatoreau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Sant Ion de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (considerata si ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum si pasarile ce se “logodesc” in aceasta zi.

Dar mai multe despre Dragobete, săptămâna viitoare! 🙂

Dorinta noastra este ca modelele Accent Bijuterii sa satisfaca cele mai rafinate si pretentioase gusturi.

Despre Comaccent
Datorita experientei de peste 23 de ani in domeniu, modelele „Accent Bijuterii” exceleaza nu doar prin design-ul deosebit ci si in privinta materialelor naturale folosite, prelucrate manual.
Modelele „Accent Bijuterii” se regasesc si in magazinul de la Piata Romana, str. Mendeleev nr.44 sect.1, Bucuresti.
In acest moment, pe langa vanzarea bijuteriilor din aur si argint, magazinul nostru va ofera si servicii de reparatii bijuterii. De luni pana vineri un bijutier profesionist va sta la dispozitie.
Comaccent va ofera posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clientilor sau propriilor angajati, cu oferte speciale in functie de comanda Dumneavoastra.


» Preluat de pe LivePr.ro
- Fiecare loc de pe glob sarbatoreste luna iubirii si romantismului

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro