Prin teatru, Romania era de mult europeana, a subliniat criticul de teatru si profesorul universitar George Banu cu ocazia lansarii la Paris a celei de 17-a editii a Festivalului Uniunii Teatrelor Europei. Organizat anul acesta la Teatrul Bulandra din Bucuresti si Teatrul Maghiar de Stat (TMS) din Cluj-Napoca, intre 11 octombrie si 22 decembrie, festivalul constituie o desfasurare de forte dramatice fara precedent. Vor participa 17 teatre din 13 tari, 18 regizori (intre care Andrei Serban, Silviu Purcarete, Tompa Gabor, Declan Donellan, Roger Planchon, Lev Dodin), peste 600 de actori distribuiti in 26 de piese celebre.
Infiintata in 1990 la Paris de regretatul regizor italian Giorgio Strehler, UTE numara 19 teatre membre si organizeaza an de an acest festival intr-o alta tara. Dupa 1995, el revine a doua oara in Romania. Presedintele in exercitiu al UTE Alexandru Darie, directorul teatrului Bulandra, Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei in Franta si Magda Carneci, directoarea ICR Paris, au prezentat festivalul unui public de aproximativ 50 de jurnalisti si oameni de teatru din Franta, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria si Romania, in cadrul somptuos al palatului Behague, care a facut o puternica impresie asupra invitatilor.
Daca ambasadorul Teodor Baconschi a subliniat importanta teatrului si a bucuriei pe care o aduce el publicului in actualul context international apasat de evolutii ingrijoratoare, Magda Carneci a propus imaginea culturii ca sange care curge prin venele Uniunii Europene, apropiind popoarele acesteia. Dramaturgul Andras Viski, director adjunct artistic al TMS, a evocat reprezentatiile la Paris cu Cantareata cheala a lui Eugen Ionescu in regia lui Tompa Gabor sub ochiul admirativ al lui Strehler (1994) si eforturile de a transforma dubla povara de institutie provinciala si minoritara intr-un atu, prin racordarea la pulsul teatral international.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro