A 17-a editie a Festivalului National de Teatru este gandita ca o reverenta fata de regizor, fata de acest creator care nu este doar liantul unei trupe, interpretul unui text, calauza actorilor spre dimensiunea performantei si aceea a libertatii interioare, ci un lider spiritual, un formator de opinii, un element esential de coagulare a unor energii, emotii, idei. Si, la fel ca editiile anterioare, ea este dedicata unui mare nume al regiei romanesti. Anii trecuti editiile au purtat pecetea Vlad Mugur, apoi Radu Penciulescu. Anul acesta, directorul festivalului, doamna Marina Constantinescu, inchina ideea si constructia acestei editii lui Aureliu Manea, vitalitatii, radicalitatii si fortei sale creatoare. Personalitatile invitate la aceasta editie au ceva din spiritul si "nebunia" acestui artist teribil.
Elev al lui Radu Penciulescu, Aureliu Manea a socat inca de la debut prin indrazneala cu care aborda textele, prin seriozitatea si completa daruire cu care privea teatrul si realizarea spectacolului. A creat din Rosmersholm "o marturie tragica despre munca regizorului" (George Banu), din Filoctet, "un strigat necristalizat al artistului autentic" (Mihai Dimiu), din Britannicus, "o lectie de regie" (Liviu Ciulei). Teoriile sale constituie o adevarata poetica despre teatru, o dovada a cautarilor sale "nebune", a credintei de neclintit ca ritualul teatral este sacru si fascinant. Indemnul sau poate constitui o motto al regizorilor de oriunde si oricand: "Sa fim intelepti. Cautati in fiecare spectacol o noua treapta spre Soare."
Marti, 6 noiembrie, la Teatrul ACT, la ora 11, in deschiderea Modulului de Conferinte si intalniri, va avea loc o discutie despre si in jurul acestei mari personalitati a scenei romanesti. Vor putea fi vizionate documentarele "Lumina din jurul trupului" si "Despre teatru, dragoste de om si salbaticie" realizate de Gheorghe Preda, respectiv Catalin Stefanescu. Va fi prezentat volumul El, vizionarul, culegere de texte, interviuri si marturii despre regizor îngrijit de Florica Ichim si vor fi invitati Ion Cocora, Radu Penciulescu, George Banu, Valeriu Moisescu, oameni care i-au fost aproape, care il iubesc si care poarta cu sine azi, dupa zeci de ani, imagini din spectacolele lui Aureliu Manea.
Pemtru informatii suplimentare, accesati www.fnt.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro