Diferentele dintre numarul de copii doriti si al celor nascuti pot fi reduse prin politici sociale coerente, a fost concluzia seminarului "Fertilitatea in Romania, intre intentie si declin" organizat joi, 3 iulie, de Fondul ONU pentru Populatie si Institutul National de Statistica. Prilejuit de finalizarea primului Studiu "Generatii si Gen", evenimentul a pus in discutie masura in care politicile guvernamentale raspund nevoilor actuale ale cuplurilorde a avea numarul de copii dorit.
De la 2,2 copii la o femeie in 1989, valoare care asigura inlocuirea generatiilor, rata totala a fertilitatii (numarul de copii nascuti de o femeie in perioada ei fertila) a coborat la doar 1,3 copii la o femeie in 1995 si s-a mentinut constanta pana in prezent. Altfel spus, modelul de fertilitate din ultimii 10 ani arata o scadere de aproape un copil la o femeie fata de ultimele decenii ale perioadei comuniste.
Emanciparea femeii si participarea crescanda a acesteia la activitati economice in afara gospodariei, intensificarea fenomenului de migratie, reducerea influentei normelor culturale, cresterea mobilitatii sociale, sporirea cheltuielilor pentru cresterea si educarea copiilor, incertitudinea si stresul sunt tot atatia factori care au dus la scaderea natalitatii. Perceperea diferita a existentei, care ajunge sa fie caracterizata de individualism si consumism, influenteaza de asemenea numarul de copii adusi pe lume.
Majoritatea tarilor civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii, iar Romania imita si in acest domeniu tarile dezvoltate.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro