Fermieri vor primi 150 lei noi pentru fiecare hectar de teren arabil cultivat in aceasta toamna

septembrie 14, 2006

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat că această sumă reprezintă un sprijin pentru procurarea de seminţe pentru însămânţat, îngrăşăminte şi pesticide.

„Sprijinul financiar se referă la bonuri valorice pentru cei care îşi cumpără seminţe, îngrăşăminte şi pesticide. Acest sprijin va fi acordat prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură”, a precizat ministrul Flutur.

Solicitanţii vor trebui să depună cereri pentru sprijin financiar la centrele locale ale sucursalelor judeţene sau municipale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până la sfârşitul lunii noiembrie 2006.

„Interesul nostru este să sprijinim înfiinţarea culturilor din această toamnă. Estimăm circa 1,8 milioane hectare de teren cultivat cu grâu şi diferenţa cu orz, orzoaică şi rapiţă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va acoperi din bugetul propriu necesarul de fonduri pentru acordarea acestor ajutoare.

Sistemul de acordare a celor 150 lei/ha este similar cu cel conform căruia se vor aloca din 2007 plăţile directe de la Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Astfel, banii se acordă proporţional cu suprafaţa de teren agricol pe care fermierii o cultivă în această toamnă. La fel ca şi în cazul banilor ce vor veni după 2007 din Fondul European de Garantare Agricolă, ajutorul pentru culturile din această toamnă va fi gestionat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

Vor primi ajutorul pentru înfiinţarea culturilor producătorii agricoli care au una din următoarele calităţi: proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi în participaţiune, societăţi agricole înfiinţate sub incidenţa Legii 36/1991 şi alte forme de asociere în agricultură, societăţi comerciale constituite în baza Legii 31/1990, cooperativele agricole, unităţile de învăţământ agricol şi silvic, institute şi staţiuni de cercetare şi producţie agricolă, societăţi naţionale, unităţi de cult şi penitenciare.

Ministrul Gheorghe Flutur a precizat că decizia acordării acestui sprijin a fost luată având în vedere că până în toamna viitoare, producătorii agricoli, deţinătorii de teren nu vor primi fonduri, pentru că mecanismele de subvenţie europeană, plăţile directe, vor intra în vigoare în partea a doua a anului 2007.

O altă decizie de astăzi a Executivului se referă la un sprijin de 70 miliarde lei vechi acordat pentru sectorul legume-fructe, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

„Este vorba de circa 34.000 tone de legume şi fructe. Vom da o subvenţie pe tonă pentru cele care merg spre industrializare”, a precizat ministrul Flutur.

Sprijinul financiar, care este acordat anual prin hotărâre de Guvern, va fi alocat în 2006 astfel:
- 120 lei/tonă pentru o cantitate de 20.000 tone de mere pentru suc concentrat;
- 200 lei/tonă pentru o cantitate de 500 tone de prune;
- 300 lei/tonă pentru o cantitate de 200 tone de piersici;
- 300 lei/tonă pentru o cantitate de 100 tone de struguri de masă.
- 350lei/tonă pentru o cantitate de 8.170 tone tomate;
- 250 lei/tonă pentru o cantitate de 2.000 tone mazăre boabe verzi;
- 250 lei/tonă pentru o cantitate de 3.000 tone fasole păstăi;
- 300 lei/tonă pentru o cantitate de 1.000 tone ardei de toate tipurile.

Guvernul a mai decis acordarea unei prime de trei mii de lei vechi pentru fiecare litru de lapte livrat conform normelor Uniunii Europene.

„Interesul nostru este să-i stimulăm pe cei care folosesc aparate de muls, săli speciale pentru muls animale, tancuri de răcire, astfel încât laptele să ajungă în condiţii corespunzătoare”, a declarat ministrul Gheorghe Flutur.

Dacă laptele livrat îndeplineşte doar cerinţele „Programului de acţiuni pentru îmbunătăţirea calităţii şi salubrităţii laptelui materie primă”, prima de care beneficiază producătorii este de 1.500 lei vechi/litru.

Gheorghe Flutur a anunţat că Guvernul a adus modificări şi pragurilor de performanţă pentru producătorii agricoli, crescători de vaci de lapte sau bivoliţe. Prima anuală acordată pe cap de vacă mediu furajată, în funcţie de producţia fizică de lapte livrată, se acordă astfel:
- 75 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 500 l/cap/an;
- 85 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 750 l/cap/an;
- 100 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 1.000 l/cap/an;
- 150 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 1.500 l/cap/an;
- 200 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 2.000 l/cap/an;
- 250 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 3.000 l/cap/an;
- 300 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 3.500 l/cap/an;
- 400 lei RON/cap la livrarea cantităţii de minimum 4.500 l/cap/an.

„Îndesirea pragurilor de performanţă este menită să stimuleze intrarea pe piaţă o cantitate cât mai mare de lapte. Interesul nostru e să ne atingem acea cotă negociată cu Uniunea Europeană, trei miliarde de litri pe care noi trebuie să o atingem începând cu anul viitor”, a spus ministrul Flutur.

O altă modificare vizează eliminarea condiţiei privind temperatura, procentul de grăsime şi densitatea laptelui de livrare, pentru a se evita interpretarea eronată a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească laptele de vacă sau de bivoliţă, în vederea acordării subvenţiei.

Actul normativ mai prevede posibilitatea ca grupurile de producători legal constituite şi recunoscute să solicite subvenţia pentru producţia livrată în numele membrilor lor.

De asemenea, suma destinată subvenţiilor pentru crescătorii de animale a fost suplimentată cu 97.215.380 lei RON, ajungând la 497.215.480 lei RON.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro