Potrivit unui nou studiu realizat in Spania, adoptarea unei diete mediteraneene in cazul femeilor reduce riscul de imbolnavire de cancer mamar.
Cercetatorii au observat ca femeile carora li s-a cerut sa urmeze o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extravirgin se confruntau cu un risc de imbolnavire de cancer mamar cu 68% mai mic decat cele care au urmat o dieta doar cu continut redus de grasime.
Acest studiu a fost realizat pe un esantion de 4.152 de femei aflate in perioada postmenopauza, sanatoase din punct de vedere clinic si fara antecedente oncologice. Ele au fost impartite in trei grupuri, fiecare dintre grupuri primind cate o dieta diferita. Astfel, unul dintre grupuri a primit o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extravirgin (15% din caloriile zilnice obtinute prin aceasta dieta proveneau direct din uleiul de masline). Un al doilea grup a primit o dieta mediteraneana bogata in nuci, iar pentru cel de-al treilea grup, cel de control, s-a optat pentru mancare obisnuita cu conditia reducerii consumului de grasime. Dupa aproximativ 5 ani, 35 dintre cele 4.152 de femei care au participat la studiu s-au imbolnavit de cancer mamar.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile din grupul care a respectat dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extravirgin s-au confruntat cu cel mai scazut risc de imbolnavire de cancer la san. Cercetatorii au observat o mica scadere a acestui risc si in cazul femeilor care au urmat dieta mediteraneana pe baza de nuci, insa scaderea a fost insuficienta pentru a fi considerata relevanta din punct de vedere statistic.
Sursa: Agerpres
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro