Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia) si International Child Development Initiatives (Olanda) au lansat publicatia Ghid de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania.
Maria are 8 ani, este eleva in clasa a doua si are tendinte de obezitate. Pentru ca, la ora de educatie fizica, ii era rusine, iar colegii o strigau grasa, Maria a rugat-o pe mama ei sa-i obtina o scutire medicala. Asemeni ei, alte colege cu probleme similare au renuntat la aceasta disciplina.
George are 15 ani, nu are prieteni si petrece peste 12 ore pe zi in fata calculatorului. In urma cu ceva vreme, baiatul era un expert al calculatorului, dar acum a renuntat la scoala, s-a izolat de parinti si este foarte instabil emotional, trecand de la stari de depresie la iritabilitate. Pasiunea sa pentru calculatoare si tehnica s-a transformat intr-un viciu periculos.
Crina are 12 ani si are ambii parinti plecati la munca in strainatate. Fetita, impreuna cu cei 3 frati ai ei, au fost lasati in grija unei matusi. Fiind suprasolicitata cu treburile casei (curatenie, grija de frati) Crina a inceput sa aloce din ce in ce mai putin timp scolii, iar notele ei au scazut simtitor....
Va suna cunoscute aceste probleme? Copiii vostri se confrunta cu ele si nu stiti cum sa le rezolvati?
Aceste trei cazuri sunt doar cateva exemple de nevoi emergente pe care le intampina generatia de copii si tineri a zilelor noastre si la care parintii sau educatorii lor nu stiu cum sa le raspunda. De asemenea, influenteaza dramatic dezvoltarea generala a copiilor si tinerilor si au in ultimul timp o crestere dramatica, iar fara o interventie potrivita pot manifesta o serie de efecte cu impact major negativ in intreaga societate.
Pentru a contracara aceste probleme, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia) si International Child Development Initiatives (Olanda) au lansat publicatia Ghid de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania.
Fiind ingrijorati de o tendinta in crestere a problemelor evidente si grave care ii afecteaza pe copii si tineri, am ajuns la concluzia ca exista numeroase provocari noi care au aparut in viata copiilor din intreaga lume, probleme, dar si oportunitati carora nu li s-a acordat suficienta atentie sau chiar deloc pana in acest moment, si pentru care nu exista politici adecvate sau masuri de interventie, a declarat Ionut Sibian, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
Ghidul este un instrument practic in care specialistii in educatie (parinti, cadre didactice, psihologi etc) vor gasi informatii detaliate cu privire la nevoile emergente ale copiilor, modalitati de identificare si mecanisme de adresare a acestora pe plan local sau national.
Acest ghid este unul exploratoriu, fiind primul document de acest fel creat in Romania si chiar in lume. Putem spera ca el se va imbogati treptat cu rezultate concrete si planuri de interventie pe termen lung, devenind un adevarat manual care sa ghideze specialisti in identificarea si adresarea nevoilor emergente, a declarat Nico van Oudenhoven, unul dintre autorii conceptului de nevoi emergente.
Scopul ghidului este de a atrage atentia asupra importantei identificarii proactive a nevoilor emergente care afecteaza copiii din generatia actuala si pentru care trebuie gasite solutii particularizate, cu scop ameliorativ si preventiv. Ghidul contine de asemenea o colectie de studii de caz cu exemple concrete de nevoi emergente identificate si solutionate.
Acest ghid este realizat in cadrul proiectului Abordari inovatoare in profesionalizarea lucrului cu copiii. Nevoi emergente ale copiilor din Romania implementat de FDSC in perioada 2009-2011 in parteneriat cu International Child Development Initiatives Olanda si Children of Slovakia Foundation cu finantarea ANPCDEFP prin programul Leonardo da Vinci Transfer de Inovatie.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro