In urma cu aproximativ opt luni un grup de specialisti in securitate informatica au demonstrat cat este de usor sa preia controlul de la distanta asupra comenzilor unei masini. Testul de la acea vreme a avut ca obiect un Jeep Cherokee din 2014, care a demonstrat ca are vulnerabilitati de securitate severe dupa ce specialistii au reusit sa-i opreasca motorul in timp ce masina rula normal pe autostrada. Dupa opt luni s-a dezmeticit si FBI-ul care spune acum ca ceea ce s-a demonstrat atunci se poate intampla oricarui sofer care detine o masina cu o conexiune de date.
La finalul saptamanii, FBI-ul impreuna cu Ministerul Transporturilor din SUA si Administratia Nationala pentru Siguranta Traficului Rutier, a emis o avertizare publica prin care subliniaza riscul la care sunt supusi soferii care au masini cu tehnologii noi, respectiv cu un serviciu de date incorporat in masina. Conexiunea la internet este „portita” prin care hackerii pot prelua controlul masinii de la distanta putand astfel sa provoace evenimente rutiere grave.
Anuntul nu vorbeste despre incidente, dar ofera soferilor informatii care sa-i ajute la mentinerea securitatii sistemelor autovehiculelor impreuna cu o lista de masuri pe care sa le ia in cazul in care suspecteaza ca masina le este atacata de hackeri. Lista de masuri include contactarea imediata a FBI-ului.
Acest anunt demonstreaza pericolul real la care sunt expuse masinile noi cu sisteme de date integrate. Pe langa un apel la vigilenta soferilor, anuntul avertizeaza indirect industria auto sa-si puna la punct securitatea sistemelor informatice de la bordul masinilor.
Sursa: wired.com
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro