Fara Basescu sau Boc, slovenii au apucat in anul 2012 calea batuta de romani a scaderii salariilor bugetarilor cu 15%

ianuarie 7, 2013

Costul orar cu forta de munca in Romania a crescut cu 7,3% in trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, fiind a doua cea mai mare crestere din UE, dupa Estonia, ne semnaleaza Eurostat la sfarsitul anului 2012.

La polul opus se afla Slovenia, unde costul orar cu forta de munca a scazut cu 0,8%, din cauza unei scaderi a componentei salariale de 0,6% si a celei non-salariale de 2%, in urma unor masuri de austeritate adoptate in anul 2012 care au avut efecte imediate asupra salariilor in sectorul public.

Guvernul sloven a pus in aplicare anul trecut un pachet de masuri de austeritate destinat sa reduca cheltuielile publice cu 818 mil. euro si deficitul bugetar cu 3 procente din PIB in decursul unui an de zile. Principalele masuri implementate pentru a-si atinge tinta au vizat in mod direct angajatii din sectorul public: reducerea salariilor bugetarilor cu 15%, taierea bonusurilor oferite acestora, reducerea ajutoarelor de somaj si asistenta medicala, renuntarea la ajustarea salariilor din sectorul public cu inflatia.

Slovenii au simtit austeritatea in anul 2012, in timp ce romanii s-au confruntat cu ea mai devreme. Este o noua dovada ca masurile implementate in Romania au fost cele necesare, luate la momentul potrivit. Guvernarea PDL a gestionat corect criza, desi pretul pe care l-a avut de platit a fost mare. Poate ca ar fi bine ca vocile care se ridica astazi si spun ca a fost „prea mult” fata de ceea ce era strict necesar sa isi reconsidere atitudinea in fata experientei slovene, pe care romanii au trait-o pe propria piele.

Cu toate ca am asistat la o crestere a costului orar cu forta de munca, romanii au in continuare cea mai ieftina forta de munca din UE, dupa Bulgaria.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro