"Realitatea lumii exterioare serveste drept exemplu si se subordoneaza realitatii spiritului nostru. " Salvador Dali
Suprarealismul este un curent artistic si literar de avangarda, izvorat din dadaism si care militeaza pentru lipsa constrangerilor in exprimarea fanteziei, a visului si chiar a instinctelor. Andre Breton este considerat cel care a intemeiat acest manifest ce elogiaza ideea libertatii individuale, neingradita de controlul ratiunii. "Manifestul suprarealismului" a aparut la Paris ca o riposta impotriva ordinii culturale si sociale, influentand artisti din lumea intreaga.
Citeste! Afla mai mult pe www.Books-Express.ro
Aparut initial in literatura, suprarealismul ii va atrage si pe artistii ce practica artele vizuale, oferind o solutie de exprimare a perceptiei revelatoare a universului inconstient. In suprarealism intalnim fantezia, visul, bizareria, nevoia de absurd si ruperi ale ritmului banalitatii cotidiente, prezentate ca o expandare a eului.
Suprarealismul in pictura este redat cu maiestrie de artisti de geniu precum: Salvador Dali, Joan Miro, Andre Masson, Rene Magritte, Yves Tanguy, Paul Delvaux, Kay Sage sau romanul Victor Brauner. Fiecare artist expune intr-un mod incredibil de convingator, propriile viziuni si trairi, intr-o maniera desprinsa total de limitele ratiunii si ale logicii. Intr-o lume pseudo-absurda oarecum neverosimila, putem gasi descifrari ale inconstientului ce reuseste sa se exprime sincer si dezinteresat
.Acest curent artistic menit sa sugereze, nu sa arate o realitatea, a fost deseori acuzat de lipsa unui sens al ratiunii. Dincolo de limitele unei viziuni bazata pe o gandire logica, suprarealismul ofera cadrul perfect pentru fantezie, revelatie si vis, deschizand porti ale constientizarii de sine.
Citeste! Afla mai mult pe www.Books-Express.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro