Facebook a eliminat sute de conturi de pe rețeaua de socializare - mai mult de jumătate din Rusia, Iran și Georgia - după ce a descoperit că aparțineau de rețele care desfășurau campanii de influențare a urmăritorilor.
Facebook a anunțat mișcarea pe 5 mai, afirmând că le-a înlăturat în aprilie ca parte a unui efort continuu de curățire a platformei de informații înșelătoare și conturi false menite să influențeze alegerile și societatea în general.
Conturile suspendate erau active atât pe Facebook cât și pe Instagram, care este deținută tot de Facebook, și erau legate de 8 rețele, au arătat reprezentanții companiei.
Rețelele bazate în Rusia și Iran își bazau conținutul pe publicul internațional, în timp ce alte două rețele din Georgia, alături de două în Statele Unite și câte una din Mauritatea și Myanmar, operau pentru publicul autohton.
Toate rețele erau create înainte de pandemia de coronavirus, dar compania afirmă că a descoperit că persoanele din spatele campaniilor se foloseau „oportunistic" de postări privind coronavirusul pentru a crește audiențele și a atrage publicul spre conținutul lor.
„Știm că oamenii care caută să îi dezinformeze pe alții - fie prin operațiuni frauduloase sau de influență - folosesc crizele ca o pârghie pentru a își avansa obiectivele, iar pandemia de coronavirus nu face nicio diferență", a transmis Facebook.
Facebook arată că există o conexiune între activitatea rețelei bazate în Iran și Iran Broadcasting Corporation (IRIB) deținută de stat. Activitatea provine din Iran și este concentrată pe o gamă largă de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie sau mai multe state africane.
Activitatea rețelei rusă este conexă cu indivizi din Rusia sau din regiunea ucraineană Donbas, cât și cu două organizații media din Crimea - NewsFront și SouthFront. Rețeaua posta în numeroase limbi în afara de rusă, precum maghiară, sârbă, georgiană sau persană.
Facebook mai spune că una din cele două rețele bazate în Georgia are legături cu Espersona, o companie media din Georgia pe care Facebook a restricționat-o. Cealaltă are legături cu Mișcarea Națională Unită, un partid politic.
Rețele bazate în Statele Unite sunt legate de QAnon, o grupare de extremă dreapta care circulă teorii ale conspirației în rândul suporterilor lui Donald Trump.
Este pentru prima dată când Facebook ia acțiune împotriva lui QAnon, care a pătruns în mainstream-ul politicii americane și își concentrează mesajele pe teoria nedovedită că Trump desfășoară o campanie secretă împotriva unor inamici înrădăcinați în guvernul american - cunoscuți ca „deep state" - care urmăresc înlăturarea sa.
A fost ajutat de acțiunile lui Trump de a le distribui pe Twitter postările - promovând conturi și urmăritori care participau la acțiunile de campanie.
În afară de QAnon, Facebook a mai eliminat conturi cu legături cu VDARE, un site american cunoscut pentru conținutul împotriva migrației.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro