Expoziție ,,Constantin Brâncoveanu” de Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române, sărbătorită pe 4 aprilie, va fi marcată în acest an de expoziția ,,Constantin Brâncoveanu”. Evenimentul se va desfășura la Biblioteca Academiei Române, în sala “Th. Pallady”, de la ora 12 și va aduce un omagiu domnitorului de la a cărui moarte se împlinesc 300 de ani. Expoziția va fi însoțită de lansarea unui album de documente istorice, cu același titlu.

Biblioteca Academiei Române și Mitropolia Olteniei au avut inițiativa publicării acestui volum pentru a aduce un omagiu celui care a ctitorit biserici și mânăstiri. Academia Română a fost înființată la 1/13 aprilie 1866 și a fost încă de la început concepută ca o instituție națională, lucru exprimat prin componența ei – ,,membri aleși din toate provinciile românești: patru din Muntenia, câte trei din Moldova, Transilvania și Basarabia și câte doi din Banat, Bucovina, Maramureș și Macedonia”- cât și prin programul anunțat. Scopul ei a fost elaborarea ortografiei și gramaticii limbii române, începerea și realizarea unui dicționar român. În prezent, Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii.

Ziua Academiei Române şi a porţilor deschise și expoziția care îl omagiază pe Constantin Brâncuși  arată dorinţa de a valorifica patrimoniul cultural-istoric românesc. Expoziția va fi deschisă în perioada 4 – 12 aprilie, între orele 10.00 şi 18.00.