Expozitia Dream & Reality semnata de artista FERI TABRISI

noiembrie 7, 2008

Fundatia Ileana Mustatza organizeaza la Casa de Cultura Friedrich Schiller (str Batistei nr.15) expozitia "Dream & Reality", semnata de artista FERI TABRISI.

Expozitia din Romania a artistei Feri Tabrisi va fi vernisata, in prezenta autoarei, vineri, 7 noiembrie, ora 17: 00, la Casa Schiller, unde va ramane deschisa pana pe 17 noiembrie.
La vernisaj vor lua cuvantul directoarea Casei Schiller, Anca Duliu si criticul de arta Bogdan Pantu. Dupa prezentarea lui Feri Tabrisi si a lucrarilor sale, va avea loc lansarea unei carti despre artista specializata in pictura naiva Valeria Tofan, editata de Constantin Toni Dartu si inclusa in ciclul "Personalitati romane si faptele lor ". Cartea este editata la Editura Panfilius - Iasi 2008.

Originara din Iran, Feri Tabrisi s-a stabilit in Germania unde desfasoara o bogata activitate artistica. Realizeaza lucrari in tehnici diferite (acuarela, ulei, textile, colaj) dar de o mare unitate stilistica. Factorul comun ramane cel peisagistic, conceput intr-o viziune panoramica peste care se suprapun diferite elemente: umane - adeseori alungite manierist -, simbolice (ochiul) sau semne inspirate din caligrafia iraniana. Fluiditatea formelor si transparenta suprafetelor, adeseori puternic luminate, pare a fi dominanta intregii creatii picturale. Compozitiile semnate de Feri Tabrisi oscileaza intre figurativ si abstract, sustin un rafinat dialog intre indepartatele traditii orientale si modernitatea occidentala dar pastreaza mereu aceeasi tonalitate lirica.
Expozitia "Dream & Reality" este sustinuta la Bucuresti de Fundatia Ileana Mustatza, Casa de Cultura Friedrich Schiller si de Asociatia Nationala a Femeilor cu Diploma Universitara din Romania (ANFDUR).

Feri Tabrisi face parte din Asociatia Femeilor cu Diploma Universitara din Germania . Aceasta asociatie ca si ANFDUR, face parte din Federatia internationala IFUW care cuprinde asociatii similare din 78 de tari.

Fundatia Ileana Mustatza sprijina actiunile ANFDUR pe directia comuna, de a face cunoscut potentialul artistic al tinerilor din Romania si foloseste aceasta oportunitate, de a o cunoaste pe Feri Tabrisi, pentru a propune ANFDUR si asociatiilor prietene noi schimburi culturale.
Personalitatea lui Feri Tabrisi:

Nascuta in Mashhad (Iran) Feri Tabrisi a plecat in 1973 in Germania. A inceput sa picteze la varsta de 10 ani si s-a dezvoltat continuu de atunci. Din 1989 artista lucreaza ca muzeolog in cadrul Muzeului pentru Noua Arta din Freiburg. Feri Tabrisi a participat la multe expozitii si proiecte culturale atat in Germania, cat si in strainatate. Lucrarile sale au fost expuse in cadrul Universitatii Marburg - Muzeul de Arta (1982), in cadrul primariei Giessen (1985 si 2000), Muzeului pentru Comunicatie din Berlin (2002), muzeului din Parlamentul Republicii Iran (2002). Din 2003 a participat ca organizator si coordonator la proiectul "Kunstkoffer auf Achse" (Cufarul de arta) care avea ca obiectiv inlesnirea schimbului cultural Freiburg-Isfahan (2004). Apoi proiectul si-a schimbat destinatia din 2004 s-a creat "Kunstkoffer Ost-West" (Cufarul de arta est-vest), Freiburg-Matsuyama (2005). In 2007 a participat la Lichter der Welt (Luminile lumii) in Lahr, iar in 2008 la Jubileul de 1000 de ani al orasului Gundelfingen. Artista a scris si o serie de carti precum "Malerei auf Seide-alte persische Maltechnick" (Pictura pe matase - Tehnica veche persana) (1997) sau "Feri Tabrisi-Alte persische Maltechnik auf Seide" (Feri Tabrisi - Tehnica veche de pictura pe matase) (1999).

Motto-urile artistei sunt: "nu imi pun granite!" (Ich lasse mir keine Grenzen setzen!)"si "...in spatele fiecarui tablou se ascunde o idee critica"(hinter jedem Bild steckt eine kritische Idee).
Verena Waldschmidt a caracterizat picturile artistei Feri Tabrisi in felul urmator: "...[picturile] descriu nu o realitate exterioara ci o realitate interioara. Imaginile sunt emotionale si vorbesc despre amintirea unei patrii uitate, despre trecut si despre experienta individuala. Picturile sale sunt expresia unei apropieri si contopirii a doua culturi."

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro