Exploratorul Alin Totorean si-a reluat expeditia australiana

Cele cateva zile petrecute in Alice Springs au fost suficiente pentru recuperarea fizica de care avea nevoie exploratorul Alin Totorean. Incurajarile primite din tara n-au facut decat sa-l motiveze si mai tare pe Alin sa-si continue traseul dificil, ales pentru aceasta expeditie TERRA MAGAZIN: 135 km de traversat pe jos, prin arsita australiana, in conditii inumane.

Intors la Yulara si-a luat provizii de apa si a pornit spre tabara de unde si-a recuperat echipamentul. Joi, 29 ianuarie, Alin Totorean si-a reluat traseul de traversare a desertului australian, dinspre stanca Uluru spre Kings Canyon.

Trebuie reamintit faptul ca Alin Totorean exploreaza o parte din cel mai dificil tinut australian in cadrul proiectului "Expeditiile TERRA MAGAZIN. Australia 2009".
Pe 19 ianuarie 2009 exploratorul a plecat din Uluru (locul de start al expeditiei) spre Kings Canyon. Datorita traseului foarte dificil, Alin s-a hotarat sa-l parcurga in doua etape: prima cuprindea distanta dintre Uluru si lacul sarat Amadeus, unde si-a organizat o tabara in care sa-si lase echipamentul greu, iar a doua (de siguranta) fusese realizata pe acelasi traseu de la Amadeus spre Yulara (pe un sector de intoarcere/retragere), unde isi lasase rezerve de apa. Constient de faptul ca natura nu va fi de partea lui (in Australia se inregistreaza in acesta perioada temperaturi de peste 50 de grade in plin soare), Alin avea sa-si lase pe acest traseu 3 litri de apa pe care sa-i folosesca in eventualitatea unei retrageri fortate in Yulara. Numai ca explorarea lacului sarat s-a dovedit mai dificila decat s-a asteptat, din cauza terenului accidentat si a unor portiuni in care abundau asociatiile vegetale specifice desertului (tepi, spini, uscaturi) care au dus la epuizarea fizica. Toate acestea au facut ca Alin sa nu mai poata ajunge la rezerva de apa si a fost nevoit sa ceara ajutorul. Operatiunea de salvare a fost, la vremea respectiva, pe larg dezbatuta in presa; Alin Totorean si echipa TERRA MAGAZIN, care asigura suportul din tara, tin sa multumeasca pe aceasta cale corespondentului revistei din Melbourne, Sergiu Selian - cel care a alertat fortele de interventie rapida si care a asigurat, in permanenta, legatura dintre autoritatile australiene si fotoreporterul nostru special - Serviciului de Urgenta Australian "TRIPLE ZERO", Politiei din Alice Springs, care a pus la dispozitie elicopterul cu care a fost recuperat din desert exploratorul roman, cadrelor medicale din Yulara si Alice Springs si Companiei R.A.I. Asigurari.

"La fiecare 20 de metri vezi urme proaspete de serpi, paienjeni atarnati de tufisuri, o vegetatie foarte deasa si nisip in care te afunzi. Cele peste 55 de grade precum si greutatea totala a rucsacilor de peste 40 de kg nu fac decat sa micsoreze viteza de inaintare, ducand, implicit, la un consum mai mare de apa.", spune Alin intr-unul din mesajele trimise.
Pe siteul www.terramagazin.ro , la sectiunea Expeditiile TERRA MAGAZIN puteti viziona un film trimis de Alin in care a reusit sa surprinda o parte din acea realitate cruda. Imaginile au fost filmate inainte de recuperarea sa din desert, fiind expediate in Romania si editate dupa externarea sa din Spitalul din Alice Springs.
De asemenea, accesand siteul de mai sus, precum si blogul personal al lui Alin, www.alin-totorean.blogspot.com, veti gasi noutati si informatii despre acesta expeditie.

Proiectul "Expeditiile TERRA MAGAZIN - Australia 2009" este sustinut de revista TERRA MAGAZIN - cea mai citita revista lunara de popularizare a stiintelor -, Gano Excel, Ciel Voyages, One Fitness, Ziarul Stiintelor, Euroconsult, Maramont, Pizza 5 Colturi, Kayland si Amazingrace.ro
Expeditia se desfasoara sub auspiciile Societatii de Geografie din Romania si ale Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro