Cu ajutorul unui grup de voluntari si al unor roboti, oamenii de stiinta au incercat sa experimenteze senzatiile pe care le-ar putea avea oamenii care pretind ca simt prezenta unor fiinte nevazute. Experimentele au fost atat de minutios organizate incat doi dintre participanti au cerut intreruperea acestora, fiind extrem de speriati de testele la care au luat parte. De asemenea, majoritatea voluntarilor au descris ca au simtit cam patru fantome in jurul lor, cand, de fapt, in locurile respective nu se afla nimeni.
Principiul aflat la baza studiului a fost perturbarea semnalelor venite de la creier si inducerea unei stari de confuzie; din aceasta cauza, voluntarii nu mai putea face distinctia cu precizie intre „sine” si „alte persoane”.
Participantii au fost legati la ochi si conectati la un robot pe care il puteau controla cu ajutorul degetului aratator. Miscarile descrise de acestia erau transferate concomitent la un alt robot, aflat in spatele persoanelor respective. In momentul cand isi miscau degetul, al doilea robot ii atingea pe spate in mod similar, in acelasi timp, creand iluzia ca se ating singuri – o senzatie destul de ciudata, dupa cum au descris-o ei ulterior.
Mai ciudat a fost insa sentimentul resimtit atunci cand miscarile robotului din spate au fost decalate cu 500 de milisecunde fata de celalalt robot. In aceste situatii, voluntarii au fost debusolati, declarand ca au avut o senzatie destul de puternica a unor prezente supranaturale. Multi au avut tendinta de a se intoarce pentru a identifica fiintele din spatele lor, desi erau constienti ca nimeni nu se mai afla cu ei in camera.
In acest fel, oamenii de stiinta au dorit sa demonstreze faptul ca „fiintele paranormale” (fantome, spirite, demoni, ingeri etc.) sunt de fapt rezultatul mintii noastre. Este o conditie specifica persoanelor aflate in situatii fizice sau psihice extreme, cum ar fi exploratorii, cataratorii pe munte sau persoanele aflate in doliu in urma decesului unei fiinte dragi. Perceptia unor astfel de „spirite” este de asemenea asociata cu afectiuni medicale cerebrale, inclusiv epilepsia, atacul cerebral, migrenele sau cancerul.
Sursa: Mirror
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro