Nu mai e un lucru nou faptul ca pentru obtinerea unui job bun trebuie sa cunosti cel putin o limba straina, cum la fel de bine a stii engleza la un nivel avansat nu se poate considera un merit ci o necesitate.
Daca nu cunosti cel putin o limba straina la un nivel avansat, te poti considera descalificat din competitia pentru un loc la o universitate straina, cel putin in anul urmator, dar si din cea pentru un job bine platit in tara. In aceste conditii, se impune automat sa inveti o a doua limba de circulatie internationala, asta daca vrei sa intri in ritmul celor care nu se multumesc cu facultate si un job decent in capitala.
Din alta perspectiva, a invata o limba straina pana a ajunge la un nivel performant poate fi o provocare personala prin care iti testezi talentul, memoria si consecventa si te autodisciplinezi in numele unui scop benefic tie in cele din urma. La asta se adauga experienta interculturala pe care o poti dobandi intrand in contact cu persoane provenind din alte culturi, adesea foarte diferite de a ta.
Iar daca deja te-am convins si te gandesti acum care e locul cel mai potrivit pentru a incepe sa studiezi serios o limba straina, atunci poate ca nu ti se pare nefiresc sa afli ca mediu ideal este exact tara vorbitoare a acelei limbi, printre nativi, cu accente naturale si originare. De multe ori, dupa ce am studiat o limba straina in scoala generala sau liceu, ne-am lovit de accentele "ciudate" ale nativilor asa incat limba parea cu totul alta.
Daca esti din Bucuresti, poti alege spre exemplu Centrul de invatare a limbii engleze Shakespeare School, care pune an de an la dispozitia stundentilor o scoala de vara, asezata special dupa sesiune, cu program intensiv de limba engleza ce are loc la Londra, in campusurile universitatilor cu traditie din regat. Scoala de vara dureaza 2 saptamani si se desfasoara in perioada iulie-august. Odata ajunsi, participantii sunt grupati in functie de nivelul de cunostinte a limbii engleze. Cursurile sunt tinute de profesori britanici iar la final munca si cunostintele tinerilor sunt recunoscute prin atribuirea unei diplome.
Limbile straine si dezvoltarea personala
O astfel de experienta este o confruntare cu stereotipurile care se transmit prin educatie, cu care crestem si care mai tarziu ne pot impiedica sa cunoastem cu adevarat alte culturi, ba mai mult incurajeaza discriminarea indiferent de nivelul si tipul ei. "Prin intermediul acestei scoli de vara am invatat sa ma descurc intr-o tara straina, am luat contact cu oameni noi, cu o cultura total diferita de a noastra si am descoperit ca multe dintre lucrurile care se cunosc aici despre englezi nu sunt adevarate" este parerea Andreei Miu, studenta la ASE, Facultatea de Relatii Economice Internationale si una dintre participantele la acest program.
O alta participanta la acest program, Pripon Alina, in prezent studenta la Facultatea de Management Economic din cadrul ASE, este de parere ca "dezvoltarea personala inseamna sa fii ceea ce tu iti doresti, sa ai o cultura si sa descoperi atat lucruri noi cat si locuri si oameni. Pentru a interactiona cu acest nou ai nevoie sa cunosti cel putin o limba internationala".
Limba engleza - mijloc de comunicare intre culturi diferite
Cat despre experienta Alinei la Londra, ea ne impartaseste: "Sunt atat de multe de zis incat cu siguranta nu voi gasi cuvinte. Mi-a fost teama sa plec avand in vedere ca nu cunosteam pe absolut nimeni, dar totusi am constientizat nevoia de imbunatatire a limbii engleze asa ca am decis sa fac 'pasul cel mare'. Am ajuns acolo si am vazut doar oameni cu fete luminoase. Toata lumea era binevoitoare. Ti se oferea un raspuns pe moment la orice intrebare sau nelamurire. Acolo am devenit o familie. Nu doar noi romanii, ci toti din lumea intreaga. Mi-am facut o gramada de prieteni. Inca pastram legatura si speram ca ne vom revedea vara viitoare".
Pe de alta parte, experinta a 2 saptamani in campusurile universitatilor de top din Europa nu se poate sa nu te ademeneasca si sa te faca sa lupti pentru a deveni unul dintre cei care traiesc acolo zi de zi, au sansa de a cunoaste profesori despre care altcumva nu reusesti sa aflii decat in reviste de cercetare si sa devii astfel parte din elita europeana care mai taziu devine un reper pe plan local sau national. Alina marturiseste ca "aceasta experienta mi-a deschis ochii asupra universitatilor din Romania. Daca inainte eram decisa ca voi termina studiile in tara, acum, dupa ce am trait 2 saptamni de vis in Londra, ma gandesc serios sa ajung la un master acolo". Pe Andreea, scoala de vara a motivat-o sa isi urmeze un vis. "Aveam in gand sa aplic pentru master la o universitate din Anglia, insa dupa experienta din aceasta vara, nu va mai ramane doar un plan, ci voi face tot posibilul sa ajung sa imi termin studiile acolo".
Depinde de fiecare dintre noi cum alege sa studieze o limba straina, important este doar sa isi urmeze cu tenacitate aceasta dorinta. Iar daca studentii nu sunt suficient de convingatori, atunci vom incheia cu vorbele lui Leonard Orban, comisar European pentru multilingvism: "Romani, invatati limbi straine!".
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro