Speologia romaneasca, in fata unui record:
Laos, ultima frontiera
Speologii romani se antreneaza pentru un record de scufundare in pesterile din Laos, unul dintre ultimele locuri virgine din lume in domeniul speologiei.
O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, va participa la o importanta expeditie internationala de explorare speologica si subacvatica, ce va avea loc in Laos, Asia de sud-est, in perioada 15 ianuarie 8 februarie 2010.
Expeditia Laos 2010, organizata de Asociatia Geokarst Aventure sub egida Federatiilor de Speologie din Romania si Franta, are ca scop explorarea si jonctionarea in premiera a marilor sisteme carstice subterane din Masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute. De asemenea, speologii vor incerca sa realizeze un record de scufundare in pesterile din zona. "Pe lnga obiectivele specifice unei astfel de expeditii, ne-am propus sa ne implicam si in actiuni umanitare, acordand ajutor unuia dintre satele izolate din jungla (Ban Non Ping). Mai mult, vom realiza un film documentar si o serie de prezentari multimedia cu rol educational", a declarat Tudor Marin, directorul tehnic al Federatiei Romane de Speologie si responsabilul acestei expeditii.
Potrivit acestuia, explorarea speologica presupune descoperirea, topografierea, studierea si fotografierea noilor cavitati subterane. La finalizarea studiilor, rezultatele sunt puse la dispozitia comunitatilor locale pentru a fi exploatate, prin captarea de noi surse de apa potabila, turism, extractia de minerale, protejarea siturilor de interes stiintific etc.
Pe parcursul celor trei saptamni, speologii romani vor putea transmite in tara informatii in timp real, pe site-urile oficiale ale expeditiei: www.ro.expe-laos.com si www.expe-laos.com
Republica Democrata Populara Laos are o suprafata de 236 800 km2 si este situata in mijlocul peninsulei Indochina. 80% din suprafata sa este reprezentata de platouri si masive muntoase, doua treimi din aceasta fiind acoperita de paduri tropicale.
Zona in care se vor desfasura explorarile este cuprinsa intre 200 si 600m altitudine. Cavitatile explorate pana in prezent sunt pesteri orizontale de mari dimensiuni (galerii cu latimea de 50-100m si inaltimea de 60-80 m), strabatute de rauri subterane cu debite importante sau avene ce debuteaza cu puturi verticale de minim 30 m.
Cei 11 speologi si scafandri : Ioana Axinte, Mihai Baciu, Elena Buduran, Philippe Buire, Andreea Cohn, Richard Huttler, Veronique Leplat, Tudor Marin, Chantal Messiant, Laurent Mestre Si Damien Vignoles vor explora pesteri si galerii complet scufundate. Aceasta expeditie a fost pregatita prin alte 3 expeditii de explorare si prospectiune in Laos desfasurate in anii 2006, 2008 si 2009.
Aceasta expeditie nu ar fi fost posibila fara sprijinul partenerilor si sponsorilor: Romcar, Point P, Dimotrans, ERT Industries, Thollet Vignerons, CDS 01, Bubble Diving, Aquatabs, Nouvelle Frontieres, Beal, Hitachi, Ogre Team, Les Serres du Baderand, Vivier Beganton, Adventure Camps, Top Plast, Tarvel, D-Link, Lasting System, Au Vieux Campeur, S.E.F., Trend Furniture, Spelemat.
Parteneri Media:
www.alpinet.org, Revista National Geographic Romania, www.descopera.ro si www.hotnews.ro
-Federatia Romana de Speologie (F.R.S.) este o organizatie non-profit, ce s-a constituit prin asocierea tuturor structurilor speologice din Romania, in scopul perpetuarii traditiei speologice romanesti, marcata in anul 1994 prin aniversarea a 75 de ani de la infiintarea, la Cluj, a primului Institut de Speologie din lume.
FRS este membra a Uniunii Internationale de Speologie (U.I.S.), afiliata la UNESCO si a Federatiei Speologice Europene (F.S.E.).
-Tudor Marin este Director Tehnic al Federatiei Romane de Speologie (din anul 1997), avand o bogata experienta in domeniul speologiei, acumulata pe parcursul a 20 ani de activitate.
In tot acest timp, a participat la nenumarate expeditii nationale si internationale speologice de explorare si cercetare in: Franta, China, Ucraina, Papua Noua Guinee, Serbia, Laos etc. Tudor Marin are o solida pregatire profesionala de specialitate, fiind Instructor Federal in cadrul Scolii Romane de Speologie, cu specializarea suplimentara Coborri de Canioane Si Salvaspeo precum si cadru al Scolii Franceze de Speologie.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro