Exercitii de simulare in zonele cu risc la inundatii

noiembrie 21, 2006

Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a organizat, in perioada septembrie – noiembrie 2006, o actiune de verificare a modului de functionare a fluxului informational in cazul atentionarilor si avertizarilor de tip „nowcasting”. Exercitiile de simulare au urmarit modul de conlucrare, la nivel judetean a tuturor structurilor implicate in gestionarea situatiilor de urgenta, generate de fenomene meteorologice periculoase. De asemenea, a fost verificat si modul in care membrii comitetelor locale cunosc prevederile noilor planuri de aparare impotriva inundatiilor.

Simularile s-au desfasurat in zone din judetele: Suceava, Maramures, Harghita, Mehedinti si Constanta, afectate in mod repetat de ploi importante cantitativ, cazute in intervale scurte de timp.

Structurile implicate in aceste exercitii au fost: Centrele Meteorologice Regionale Bacau, Cluj, Sibiu, Craiova si Constanta, Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta (IGSU) Suceava, Maramures, Harghita, Mehedinti si Constanta, Grupurile de Suport Tehnic pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii din cadrul Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, primariile localitatilor in care s-au desfasurat simularile, precum si Directiile de Apa Siret, Somes -Tisa, Olt, Jiu si Dobrogea Litoral.

In urma actiunilor de simulare, a rezultat ca avertizarile de tip nowcasting emise de Centrele Meteorologice Regionale au fost transmise in timp util la centrele operationale din cadrul IGSU si de la acestea catre primarii si posturile de politie.

Una dintre problemele constatate la nivel local, cu ocazia desfasurarii acestor exercitii, este legata de insuficienta sistemelor de alarmare (sirene). Astfel, la nivelul judetelor, situatia se prezinta in felul urmator: in Suceava, 42 dintre cele 113 primarii nu detin sisteme de alarmare, in judetul Maramures 7 din 76 de primarii nu sunt dotate cu sirene, in Harghita 13 din 67 de primarii nu au sisteme de alarmare, iar in Constanta 20 din 58 nu pot asigura avertizarea populatiei. Judetul Mehedinti este singurul in care toate cele 66 de primarii sunt dotate cu sirene electrice.

O alta problema, constatata in cadrul exercitiilor de simulare o constituie faptul ca sirenele electrice montate la primarii nu au asigurata autonomia alimentarii cu energie, ceea ce ingreuneaza avertizarea populatiei pe timpul producerii fenomenelor meteorologice periculoase cand, de cele mai multe ori, alimentarea cu energie electrica se intrerupe.

Pentru imbunatatirea modului de functionare a fluxului informational hidrometeorologic de avertizare-alarmare a populatiei, au fost dispuse urmatoarele masuri:
• completarea, in cel mai scurt timp, a planurilor locale si judetene de aparare impotriva inundatiilor cu procedura de codificare a avertizarilor hidrometeorologice;
• procurarea sistemelor de avertizare acolo unde lipsesc;
• procurarea generatoarelor pentru asigurarea autonomiei energetice a sediilor primariilor si a sirenelor;
• extinderea sistemului de avertizare prin SMS in toate judetele.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro