Sunt multe situatii cand se impune o evaluare imobiliara si printre acestea cele mai frecvente sunt cele precum in cazul finantarii si creditarii, atunci cand se garanteaza cu un imobil, in cazul exproprierii, cu scopul de a asigura anumite bunuri, in vanzarea sau transferul unei locuinte catre alta persoana.
Astfel, in cazul in care suntem interesati sa cumparam un apartament si am identificat deja unul care, cel putin la prima vedere, pare sa corespunda cerintelor noastre, este recomandat sa apelam la un expert evaluator acreditat, care intr-un mod profesionist, va realiza un raport de evaluare a apartamentului pe care dorim sa-l transformam in casa noastra si care va fi edificator si ne va lamuri daca vom plati un pret corect pentru acesta.
Un expert imobiliar va avea rolul de a efectua o serie de verificari detaliate, ale caror rezultat final ne va determina sau nu, sa batem palma cu vanzatorul acelei proprietati sau ne va permite, fiind in cunostinta de cauza, sa solicitam o negociere a pretului, daca evaluarea facuta va demonstra ca nu se justifica suma stabilita initial pentru apartament. Chiar daca o parte dintre atuurile sau deficientele aparatmentului respectiv le putem observa singuri, evaluatorul va oferi, la final, prin metode specifice, o concluzie detaliata, obiectiva cu privire la valoarea imobilului, bazata pe analizarea unei serii intregi de aspecte.
De la inceput, vor fi verificate actele de proprietate ale vanzatorului apartamentului, documentatia cadastrala, intabularea, daca acestea sunt in regula sau urmeaza sa fie remediate deficientele constatate, astfel incat situatia juridica a imobilului supus vanzarii sa nu creeze probleme cumparatorului. Odata clarificat acest aspect, evaluatorul va analiza starea locuintei, imbunatatirile facute, finisajele, igienizarea, izolarea termica de care dispune, precum si care este cheltuiala lunara cu intretinerea acesteia.
Printre aspectele importante care vor cantari mult in valoarea locuintei si care vor fi luate in calcul de expertul imobiliar la intocmirea raportului de evaluare se numara si cele referitoare la zona in care se afla acel apartament, care este nivelul de igienizare in blocul respectiv si vecinatatile acestuia. Astfel, sunt importante pentru stabilirea valorii locuintei distanta acesteia fata de scoli, cand cumparatorii apartamentului au copii, situarea in apropiere de centre comerciale, de parcuri, de statii pentru mijloace de transport in comun, de spital sau de alte institutii care conteaza pentru activitatea zilnica a cumparatorilor.
De asemenea, in evaluare pot fi luate in considerare aspecte precum nivelul de poluare a zonei in care este situata locuinta, aglomeratia si nivelul zgomotului care va fi resimtit. Toate acestea se vor regasi in raportul de evaluare si in baza acestuia cumparatorii vor afla pretul si valoarea corecte ale apartamentului pe care doresc sa il achizitioneze.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Evaluarea imobiliara, decisiva pentru a afla valoarea reala a apartamentului pe care il cumperi
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro