Eurostat: Peste jumătate dintre români nu și-au permis o vacanță în 2019

O statistică, publicată luni de către Eurostat, arată că 54% dintre români nu și-au permis în 2019 să își cumpere o vacanță, număr aproape dublu față de cel înregistrat la nivelul Uniunii Europene. România este statul european cu cel mai mare procent al celor care nu își pot permite o vacanță anual.

La nivelul Uniunii Europene, doar 29% dintre cei de peste 16 ani nu și-au permis să plătească pentru o vacanță departe de casă în cursul unui an.

Procentul este în scădere față de 2010, când 39% dintre europeni nu îți permiteau o vacanță pe an.

România stă cel mai rău din Uniunea Europeană la acest capitol cu cei 54% dintre cetățeni nu și-au permis în 2019 o vacanță. Românii sunt urmați în clasament de greci (49%), croați (48%), ciprioți (45%) și italieni (44%).

La polul opus se găsesc suedezii, din care doar 10% nu și-au permis o vacanță, danezii și luxemburghezii (11%), finlandezii (12%), germanii și austriecii (13%).

Comparativ cu 2010, procentajul persoanelor care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă departe de casă a scăzut în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Greciei, unde a crescut cu patru puncte procentuale, şi, respectiv, cu trei puncte procentuale.

Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (minus 35 puncte procentuale), Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).

 

 

Sursa: europalibera.org