Europarlamentarii liberali europeni se reunesc la Bucuresti la mijlocul lunii octombrie

Grupul Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European se va reuni la Bucuresti timp de trei zile in perioada 15-17 octombrie 2012. Liderul Grupului ALDE, Guy Verhofstadt, a confirmat aseara ca europarlamentarii liberali europeni se vor deplasa in Romania, peste o luna, pentru a-i sustine pe liberalii romani si pe colegii lor din USL in campania electorala pentru alegerile parlamentare din decembrie.
Sefa Delegatiei PNL in Parlamentul European, Norica Nicolai, a obtinut, aseara, sprijinul ferm al colegilor sai europeni in lupta pentru democratia din Romania. Norica Nicolai a prezentat pe larg situatia politica de la Bucuresti afirmand ca "ceea ce s-a intamplat in Romania este o lectie despre derapajele totalitare din Europa, care sunt acceptate sau criticate, in functie de dimensiunea, puterea economica sau influenta statelor ce practica aceste derapaje".
Norica Nicolai a mai criticat, in expunerea sa, intentia PPE de a reintroduce pe agenda plenara de la Strasbourg o dezbatere referitoare la Romania, asa cum a incercat, fara succes, imediat dupa suspendarea de catre Parlament a presedintelui Traian Basescu:
„De ce trebuie sa facem din Romania un caz? Noi am respectat Constitutia, deciziile Curtii Constitutionale! Nu cred ca aceasta dezbatere ar fi utila. PPE utilizeaza un dublu standard: in cazul Ungariei s-a aratat rezervat si chiar a sprijinit Guvernul de la Budapesta. In Romania s-a facut un partizanat de campanie!Unde este echidistanta ceruta de tratate comisarilor europeni? De ce comisarii PPE actioneaza ca niste activisti de partid?", a spus eurodeputata liberala.
In cadrul dezbaterii a luat cuvantul si eurodeputatul Cristian Busoi care a insistat asupra faptului ca intreaga procedura de demitere a lui Traian Basescu este constitutionala, enumerand cazurile concrete in care presedintele Romaniei si-a depasit sau si-a incalcat atributiile constitutionale:
„Pe Traian Basescu l-au votat in 2009 putin peste 5 milioane de oameni. La acest referendum de demitere 7,4 milioane de romani i-au spus ca, din punctul lor de vedere, mandatul sau a luat sfarsit! As vrea sa insist asupra unui lucru extrem de important: toate demersurile facute de USL pentru demiterea lui Traian Basescu sunt constitutionale. Fapte presedintelui insa demonstreaza ca Traian Basescu a incalcat in repetate randuri legea fundamentala a tarii!".
Europarlamentarii liberali europeni s-au declarat solidari si au sustinut, in marea lor majoritate, actiunile liberalilor romani.
Liderul Grupului ALDE, Guy Verhofstadt, a subliniat ca liberalii europeni vor fi alaturi de colegii romani pentru a-i ajuta sa castige alegerile:
„In decembrie vor fi alegeri parlamentare in Romania, iar apoi prezidentiale. Este cea mai buna ocazie de a-l infrange pe Basescu. Am incredere ca un candidat liberal sustinut de socialisti va castiga! Pentru asta este nevoie sa nu mai repetati greseala de data trecuta de a merge separat in alegeri. Vom colabora cu colegii nostri romani din ALDE pentru a fi siguri ca aceste alegeri vor fi castigate. Trebuie sa depunem cu totii eforturi!"
Liderul Partidului Liberalilor si Democratilor (ELDR), Graham Watson (LibDem UK):
„Basescu este de foarte multa vreme in functie. De aceea a devenit nedemocratic si nu mai respecta Constitutia Romaniei. Opozitia liberal-social democrata a reusit sa rastoarne Guvernul si sa faca unul nou, dar fiind preocupata de guvernare si de suspendare, a pierdut batalia cu PPE pentru presa. Cvorumul la referendum a fost introdus de Traian Basescu dupa o alta incercare de suspendare – acest cvorum nu apare in Constitutie!
PPE l-a sustinut pe Berlusconi, il sustine pe Saakashvili si l-a aplaudat pe Orban in Parlamentul European. Sa avem incredere in colegii nostri din Romania! Sa nu uitam ca Romania a facut progrese considerabile in lupta impotriva coruptiei, iar aceste progrese sunt mentionate de raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare elaborat de Comisia Europeana!"
Vicepresedintele ALDE, Alexander Graf Lambsdorf (FDP Germania):
„Va vom sustine de cate ori se poate! Stiu ca a fost atacata coalitia dintre liberali si socialisti. In opinia mea este o coalitie perfect normala. Este total incorect ca doamna Reding sa strige la Romania si este inacceptabila utilizarea dublului standard de catre Comisia Europeana in relatiile cu statele membre".