EUROPA ajunge in scolile bihorene si sibiene

După succesul înregistrat anul trecut, Ministerul Integrării Europene, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi cu Autoritatea Naţională pentru Tineret, a relansat programul „Europa în şcoală”, dedicat creşterii nivelului informaţional pe teme europene, în rândul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar – mediul rural. Programul este completat, în acest an cu nouă dimensiune: un concurs pe teme europene dedicat elevilor din clasele a IX-a şi a X-a. Dacă în 2005 au fost acoperite 10 din judeţele ţării (Braşov, Cluj, Timiş, Ilfov, Constanţa, Mureş, Galaţi, Iaşi, Dâmboviţa, Dolj), în 2006 programul a ajuns deja în Hunedoara, Neamţ, Suceava, Tulcea, urmând ca în octombrie şi noiembrie să poposească la Bihor, Sibiu, Alba şi Mehedinţi.

Marţi, 17 octombrie, orele 13.00, va avea loc, în sala de festivităţi a Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, un concurs interliceal pe teme europene între echipele Liceului Teoretic Aurel Lazăr, Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Colegiului Tehnic Mihai Viteazu. Concursul constă în întrebări de tip grilă pe teme legate de Uniunea Europeană şi de procesul de aderare a României la UE. Fiecare echipă va fi formată din câte 5 elevi, iar premiile constau în tabere la mare, enciclopedii, cărţi despre Uniunea Europeană oferite de Ministerul Integrării Europene şi Autoritatea Naţională pentru Tineret. Concursul îşi propune să stimuleze tinerii să se informeze despre drepturile, obligaţiile şi oportunităţile pe care le vor avea odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, astfel încât din 2007 să-şi poată exercita pe deplin calitatea de cetăţean european.

Miercuri, 18 octombrie, orele 10.00 „Europa în şcoală” va pătrunde în sala de festivităţi a Inspectoratului Şcolar din Oradea, unde va avea loc seminarul pe teme europene dedicat profesorilor din mediul rural. Scopul acestuia este de a facilita accesul profesorilor şi, prin intermediul lor, şi al elevilor, la informaţii de bază despre istoricul, instituţiile şi principalele politici ale Uniunii Europene, despre cetăţenia europeană şi dimensiunea europeană a educaţiei. Vor fi de asemenea analizate oportunităţile de finanţare pentru învăţământul pre-universitar şi impactul procesului de integrare europeană asupra sistemul educaţional românesc.

Evenimente similare vor avea loc în judeţul Sibiu, joi, 19 octombrie, orele 13.00, la Sala Festivă a Colegiului Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” şi vineri, 20 octombrie, la orele 10.00, la Casa Corpului Didactic.

Proiectul Europa în şcoală face parte din strategia de comunicare a Ministerului Integrării Europene care are ca obiectiv creşterea nivelului informaţional al populaţiei cu privire la procesul de aderare a României la Uniune Europeană şi la consecinţele acestuia asupra diverselor categorii sociale. (MIE)