Produsele româneşti vor avea înscrisă pe etichetă, în următorii trei ani, cantitatea de vitamine şi minerale adăugate acestora după prelucrare. Aşa prevede un proiect de regulament care a fost adoptat de instituţiile comunitare. Acesta va intra în vigoare în perioada următoare. România susţine acest demers, considerând că informarea corectă a consumatorilor este esenţială pentru sănătatea publică.
Regulamentul prevede întocmirea unei liste de substanţe nutritive, de minerale şi vitamine, care pot fi suplimentate în diverse produse alimentare, precum şi cantităţile minime şi maxime admise. Totuşi, Regulamentul nu se aplica anumitor produse, cum ar fi mâncarea pentru copii, mâncarea specială pentru diverse tratamente medicale, pilulele de vitamine (care intră sub incidenţa altor acte comunitare). Nu se pot adăuga vitamine şi minerale în produsele proaspete, precum carnea, fructele şi legumele. Pentru a nu încuraja consumul de băuturi alcoolice, adaosul de vitamine şi minerale este interzis şi în băuturile care au o concentraţie de alcool mai mare de 1,2%. Cu toate acestea, statele membre vor putea autoriza folosirea de substanţe care nu se găsesc pe lista prevăzută în Regulament, pentru o perioada de tranziţie de şapte ani de la intrarea in vigoare a acestui act comunitar.
Organizaţia Europeană de Protecţie a Consumatorului (BEUC) a avertizat că suplimentarea cu vitamine nu trebuie sa reducă din consumul de produse care conţin în mod natural aceste vitamine şi minerale.
Propunerea de regulament urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor pentru ca aceştia să poată alege produsele care conţin vitamine şi minerale în cantităţi sigure pentru sănătate. În unele cazuri, există restricţii privind consumarea unor cantităţi de vitamine (ex. vitamina A pentru femeile însărcinate sau pentru bolnavii de ficat). În acelaşi timp, este necesară armonizarea legislaţiilor existente în diferite state membre, în condiţiile în care un produs care este autorizat într-un stat membru poate fi vândut fără restricţii în orice alt stat membru al Uniunii Europene.
Adăugarea de vitamine şi minerale poate fi necesară din mai multe motive. În primul rând, în timpul prelucrării sau depozitării produselor, acestea pot pierde o serie de substanţe nutritive, care trebuie înlocuite. Vitaminele pot fi adăugate şi în produse care pot fi substituite altor produse(de exemplu, margarina, căreia i se adaugă vitamina A si D pentru a avea acelaşi conţinut nutritiv ca si untul). Un alt motiv pentru care vitaminele şi mineralele se adaugă produselor alimentare este faptul ca acestea îmbogăţesc conţinutul nutritiv al produselor respective, acestea ajungând să conţină vitamine care, de regulă, nu s-ar găsi in ele.
Regulamentul este adoptat în procedură de co-decizie, necesitând aprobarea Parlamentului European şi a statelor membre, reunite în Consiliul UE.
Detalii privind regulamentul pot fi găsite la: http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l21302.htm şi http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!DocNumber&lg=en&type_doc=COMfinal&an_doc=2003&nu_doc=671
(MS)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro