Unii oameni cred ca mierea este mai sanatoasa decat zaharul. Multi cred ca este o sursa mai rapida de energie, ca ingrasa mai putin si ca in plus are minerale. Putin adevar exista in aceste credinte insa avantajele sunt insignifiante.
Intre miere si zahar nu exista o diferenta prea mare. Zaharul are aceleasi componente (glucoza si fructoza) doar ca sunt unite in ceea ce se numeste sucroza. In organism insa, sucroza sfarseste exact in acelasi mod: in momentul in care ajunge in intestine, sucroza este divizata in glucoza si fructoza.
Mierea si zaharul sunt procesate in acelasi fel de organism iar mierea nu reprezinta o sursa mai rapida de energie. De asemenea, mierea nu contine mai putine calorii decat cantitativ vorbind deoarece in miere exista si apa. O lingura de zahar contine 64 de calorii in timp ce o lingura de miere contine doar 46. Daca nu te gandesti cate linguri iti pui si vrei sa faci bautura la fel de dulce, vei avea nevoie de mai multe linguri de miere.
De asemenea, in ceea ce priveste mineralele, cum sunt fierul sau calciul, continute de miere, acestea exista in cantitati infime. Pentru a-ti asigura necesarul de fier pentru o zi, trebuie sa consumi 10 cesti de miere iar pentru cel de calciu, 40 de cesti.
Cu toate acestea, exista totusi cateva avantaje pe care ni le ofera mierea si dezavantaje pe care le ofera zaharul:
-mierea contine 15 nutrienti care nu exista in zahar;
-mierea patrunde incet in vasele de sange -2 calorii pe minut-in timp ce zaharul patrunde mult mai repede-10 calorii pe minut;
-zaharul determina dispersia calciului din oase, contribuind la instalarea osteoporozei in timp ce mierea nu are acest efect nociv.
Sursa: www.drmirkin.com, www.realfoodliving.co
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro