Statisticile arata ca 25% din populatia Romaniei nu a avut niciodata masele de minte. Restul de 75% se confrunta, la varsta adulta de cele mai multe ori, cu mari neplaceri cauzate de aparitia celui de-al treilea molar.
In cazul in care arcada nu este suficient de incapatoare, molarii pot erupe in pozitii incorecte sau raman impactati in maxilar, afectand astfel restul dintilor. Gingia inrosita sau inflamata, dureri de maxilar sau de cap prelungite, respiratie cu miros neplacut, schimbarea pozitiei, culorii sau sensibilitatii dintilor, sunt doar cateva dintre simptomele molarilor impactati.
Sfatul medicului…
Netratate, problemele molarilor impactati pot duce la complicatii precum boli gingivale, infectii severe, inghesuirea dintilor, carii, chisturi. In unele cazuri, eruptia maselei de minte nu prezinta simptome deranjante care sa determine un consult de specialitate.
”In momentul in care are loc eruptia maselei de minte, este recomandata o vizita la cabinetul stomatologic. O radiografie dentara arata exact pozitia molarilor, daca este necesara o extractie, sau daca maselele deja erupte ridica probleme. Putem vorbi si de operatie chirurgicala, in cazul in care maseaua se afla sub gingie sau in maxilar. Decizia unei extractii se ia in functie de gravitatea situatiei, insa de preferat ar fi sa se urmareasca evolutia in timp a unei masele de minte si sa se remedieze eventualele probleme pe parcurs”, a declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodontie si ODF, Clinica Stomatologica Multident.
Cand arcada nu este suficient de mare pentru a permite eruptia molarilor intr-un aliniament util mestecarii alimentelor, atunci cand maselele au iesit partial si afecteaza pozitia celorlalti dinti, cand exista riscul de chisturi si tumori, sau inainte de montarea unui aparat ortodontic pentru indreptarea danturii, se recomanda extractia maselei de minte.
Interventia are loc sub anestezie locala, administrata sub forma injectabila. Dupa operatie se poate resimti un discomfort, durerea fiind ameliorata prin administrarea de analgezice. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda antibiotice pentru evitarea infectiilor. In urmatoarele 24 de ore trebuie evitate alimentele tari, bauturile fierbinti si cele alcoolice. Procesul de vindecare poate dura de la cateva saptamani, la cateva luni.
Exista si cazuri in care molarii se dovedesc a fi utili. Ei pot fi folositi in cadrul lucrarilor dentare, in cazul in care molarii adiacenti sunt compromisi. Și in acest caz, este recomandata o igiena orala adecvata.
In acest sens, Clinica Stomatologica Multident – clinica familiei tale, a demarat campania publica de informare ”Sanatatea dentara a familiei mele”, prin care isi doreste sa aduca la cunostinta intregii familii, pasii care trebuie urmati in momentul in care are loc eruptia maselei de minte, precum si regulile unei igiene orale corecte, importanta vizitelor periodice la cabinetul stomatologic, dar si necesitatea sigurantei actului medical.
Campania de informare publica “Sanatatea dentara a familiei mele” este initiata de Clinica Stomatologica Multident, in parteneriat cu Jurnalul National, SfatulParintilor.ro, Ghiduldesanatate.ro si Sanatatea Press Group.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro