Este adevarat ca persoanele stangace au venituri mai mici?

Un studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta de la Harvard a descoperit faptul ca persoanele cu mana stanga dominanta au mai putine sanse de a obtine venituri impresionante, spre deosebire de cei dreptaci.

Astfel, conform expertilor de la Harvard, stangacii lucreaza predominant in domenii care necesita munca manuala, castigand astfel venituri mai mici decat persoanele dreptace, acestea desfasurand activitati considerate mai profitabile, care le permit sa-si valorifice potentialul intelectual.

Cum era de asteptat, rezultatele studiului au generat valva intre persoanele care se ajuta in special de mana stanga. Pentru a le linisti, cercetatorul Josh Goodman, initiatorul studiului, a tinut sa faca anumite precizari. „Am primit deja foarte multe e-mailuri de la persoane stangace care sunt indignate de afirmatiile mele, pe buna dreptate, si spun ca sunt foarte inteligente”, a precizat Goodman, citat de Discovery News. Acesta a explicat ca studiul sau nu indica in mod clar faptul ca toti stangacii sunt dezavantajati.

„Am descoperit ca predominanta unei anumite emisfere cerebrale in coordonarea activitatilor unui individ poate afecta modul in care acesta proceseaza o anumita limba. Iar acest lucru se pare ca afecteaza intr-o anumita masura rezultatele la matematica, abilitatile de a citi si castigurile obtinute pe parcursul vietii”, a mai spus cercetatorul. In plus, persoanele stangace pot fi vulnerabile la anumite dizabilitati de invatare, cum ar fi dislexia, primind in general scoruri mai mici la teste de citire si matematica.

Josh Goodman este dreptaci, insa afirma ca studiul a fost desfasurat in mod corect si fara a fi partinitor. Acesta a declarat ca rezultatele obtinute nu se aplica in mod absolut la toti stangacii, dovada fiind reprezentata de multe astfel de persoane pe care le cunoaste, cu o inteligenta deosebita. „Eu sunt dreptaci insa sotia mea are mana stanga dominanta, deci a trebuit sa fiu foarte atent in desfasurarea studiului; in caz contrar, puteam avea probleme acasa”, a glumit Goodman.